”Școala de vară – 100 de prieteni români”

Comunicate, Știri

           

PROIECTUL EDUCATIV NISPORENI -  AMARA sub genericul ”Școala de vară – 100 de prieteni români”

 

           ”Înțelegerea de cooperare dintre Județul Ialomița, din România și Raionul Nisporeni, din Republica Moldova”, parafată prin hotărâri ale Consiliul Județean Ialomița și Consiliului Raional Nisporeni din anul 2018, prevede ca, de comun acord și pe bază de reciprocitate, să se desfășoare programe culturale, educative, sportive și administrative, care să întărească relațiile de colaborare și prietenie dintre cele două comunități.

          După oficializarea relațiile de cooperare dintre cele două autorități ale administrației publice, în cadrul  vizitelor protocolare  ale Delegației Raionului Nisporeni, condusă de domnul Ghenadie Verdeș, președintele Raionului Nisporeni, la Slobozia și ale Delegației Județului Ialomița,  condusă de domnul Victor Moraru, președintele Consiliului Județean Ialomița, la Nisporeni, au fost stabilite planuri de acțiuni care să concretizeze prevederile  ”Înțelegerii de cooperare”.

          O primă acțiune importantă a avut loc la Amara, în perioada 6 – 10 august 2018, unde  50 de elevi şi 5 cadre didactice din Raionul Nisporeni și 35 elevi și cadre didactice din județul Ialomița  au participat la implementarea proiectului educativ Nisporeni – Amara, sub genericul  ”  Școala de vară – 100 de prieteni români”.

          Prin hotărârea Consiliului Județean Ialomița nr. 79/2018 s-a asigurat alocarea financiară necesară desfășurării proiectului la Centrul de Agrement Pavilioane Amara, iar prin colaborarea dintre  Consiliul Județean Ialomița, Consiliul local și Primăria Amara, Inspectoratul Școlar Județean Ialomița,  Școala Gimnazială ”George Vâlsan” Amara și cadre didactice de la Ograda și Traian s-a reușit organizarea ireproșabilă a activităților programului educativ.

          Conceput într-o largă diversitate de activități educative, recreative și sportive, programul a fost antrenant, interactiv și practico-aplicativ. El a cuprins: vizionarea unui film, concursuri de dans, întreceri recreative și distractive, crosul vesel, volei și concursuri de îndemânare, vizitarea unor obiective culturale și turistice din Slobozia, cântece și dansuri populare, dans ritmic, karaoke, jocuri pe plajă, foc de tabără, participarea, ca spectatori, la Festivalul Național de Folclor ”Ion Albeșteanu” și altele. Activitățile s-au desfășurat la  Școala Gimnazială ”George Vâlsan” Amara, Centrul de Agrement Pavilioane Amara și Plaja Zorilor Amara, într-o atmosferă caldă, destinsă, de bună dispoziție, cu clipe de  împărtășire a bucuriilor și legarea de prietenii trainice.

          Proiectul educativ Nisporeni – Amara, s-a încheiat în ziua de 10 august 2018, la Sala de festivități ”Europa” a Consiliului Județean Ialomița, oaspeții din Nisporeni prezentând un micro-spectacol artistic unanim apreciat de spectatori.

          ”Nu există artă mai frumoasă, decât arta educației! (...) Noi, cei din Nisporeni, care suntem oaspeții dumneavoastră, dorim să vă aducem câteva momente artistice, în semn de prețuire și de înaltă apreciere a efortului făcut pentru a ne simți bine în tabăra de la Amara. Fiecare suntem simfonii în curs de creație și vă invităm să ne descoperiți poezia ascunsă a sufletului!” Sunt o parte din cuvintele tinerilor prezentatori din Nisporeni rostite cu emoție pe scena sălii Europa!

          Cu acest prilej, adresându-se participanților la acțiunea  ”Școala de vară – 100 de prieteni români”, domnul Victor Moraru, președintele Consiliul Județean Ialomița, a spus: ”Felicit copii și profesorii din Nisporeni care ne-au prezentat acest spectacol!  În același timp, le mulțumesc și îi felicit pe toți cei din Nisporeni și Ialomița care s-au implicat cu sufletul în realizarea proiectului! Sper, dragi copii și profesori, că ați petrecut clipe frumoase la Amara! (...) Transmiteți domnului președinte Ghenadie Verdeș și prietenilor din Nisporeni, gândurile noastre de bine și să-i asigurați că au în Ialomița prieteni pe care se pot baza! Sperăm să ajungă la Nisporeni, cât mai curând, copii și cadre didactice din Ialomița, să legăm mai strâns și temeinic relațiile de colaborare și prietenie între autoritățile publice din Nisporeni și Ialomița!”

          Tuturor participanților la proiectul educativ Nisporeni – Amara, desfășurat sub genericul  ”  Școala de vară – 100 de prieteni români” le-au fost înmânate diplome de participare și  materiale de promovare a județului Ialomița. Emoționant a fost și momentul în care elevii participanți și-au dăruit, unii altora, mici cadouri!

Proiectul educativ Nisporeni – Amara reprezintă o prima filă din colaborarea comunităților noastre, pe care o vom continua cu acțiuni și din alte domenii, în spiritul unității noastre de  limbă, istorie, cultură şi tradiţii.

 

                                                          PURTĂTOR DE CUVÂNT

                                                                   ILIE CIOACĂ