Muzeul Județean Ialomița

 

Muzeul Județean
Ialomița

 

Bd. Matei Basarab, nr. 30,

Tel./Fax: 0243 230 054

 

e-mail:    mjialomita@yahoo.com

                  www.popinabordusani.ro

Piscul Crăsani

 

Director: Florin Vlad


•   ARHEOLOGIE   •  ETNOGRAFIE •   ISTORIE  •  CULTURĂ  •  

ARTA PLASTICĂ   •   Colectia „Nicolae și Zamfira Tuzlaru“   •   ACȚIUNI •

Lista monumentelor istorice • 

 


 

Colecția arheologie

 

Muzeul Judetean Ialomita detine un valoros patrimoniu arheologic, dobândit în urma cercetarilor sistematice, sau a descoperirilor întâmplatoare. Colectia de arheologie este constituita din obiecte ce apartin unor perioade istorice diferite, începând din neolitic (mil. V a. Chr.) si pâna în plina epoca medievala (sec.XV-XVIII).

Aceasta colectie cuprinde, de asemenea, cea mai veche marturie de fauna preistorica documentata pe teritoriul ialomitean, si anume fragmente de Mammuthus primigenius (300 000 ani), descoperite Piscul Crasani si Fetesti-Vlasca. De asemenea, colectia cuprinde si câteva exemplare de amoniti (moluste cefalopode, ce au aparut acum aprox. 400 milioane ani, în Devonian, si au disparut acum 65 milioane ani, la sfârsitul Cretacicului, odata cu dinozaurii), prelevati de actualul director al muzeului, arheolog Florin Vlad, din rezervatia fosilifera Hârsova, jud. Constanta.

Cea mai mare parte dintre obiectele apartinând acestei colectii sunt expuse astazi la Muzeul Judetean în cadrul expozitiei tematice „Evolutia comunitatilor umane în bazinul Ialomitei, Omul si Râul”.

Artefactele ce apartin culturilor neo-eneolitice (mil. V-IV a Chr.), ofera prilejul cunoasterii creatiei materiale si spirituale a comunitatilor umane sedentare, legate organic de marile centre de civilizatie din Peninsula Balcanica si Orientul Apropiat.

Din epoca metalelor citam în mod deosebit depozitul de bronzuri de la Dridu-Metereze (Hallstatt sec. X-IX a. Chr.). Prin numarul mare de piese (352) si diversitatea lor (seceri, vârfuri de lance, topoare, obiecte de podoaba, de harnasament) se încadreaza în categoria marilor valori antice descoperite în Romania.

Reprezentative pentru cultura si civilizatia geto-dacica din câmpie, sunt colectiile de obiecte descoperite în davae-le din apropierea unor cursuri de apa (Ialomita, Borcea). Printre aceste valori amintim - rhyton din lut si vatra cu decor solar de la Piscul

Crasani, olaria lucrata cu mâna si la roata de la Stelnica-Gradistea Mare sau Popina-Bordusani.

Colectiile de epoca medievala (sec. VIII-XVIII), provenite din asezari (Dridu, Târgul de Floci) si necropole (Platonesti), pun în valoare atât cultura materiala a acestor secole, cât si diferitele evenimente istorice petrecute.

Muzeul detine si o colectie dc numismatica cu piese republicane si imperiale romane, bizantine, turcesti, bulgaresti, austro-ungare si românesti din bronz, sau argint.

A existat si exista o preocupare deosebita pentru largirea patrimoniului arheologie prin desfasurarea unor activitati de cercetare stiintifica si restaurare pe santierele arheologice de la: Bordusani-Popina (preistorie), Saveni - La Movile (preistorie), Bucu-Popina (protoistorie), Platonesti-terasa (protoistorie), Platonesti - tumul (populatii alogene pe teritoriul tarii noastre), Stelnica-Grâdistea Mare (perioada getica),  Platonesti-necropola si Vladeni-Popina Blagodeasca (cultura Dridu), Giurgeni -Orasul de Floci (civilizatie medievala, locul de nastere al marelui Mihai Voievod Viteazul).


 

 

Colecția de etnografie:

 

 

Cuprinde un numar de 6882 piese, din urmatoarele categorii:

• port popular

• podoabe

• tesaturi de interior ceramica traditionala româneasca - ocupatii: unelte,

• ustensile instalatii, obiecte de uz gospodaresc, obiecte de iluminat, transport

• elemente de arhitectura mobilier taranesc mobilier taranesc

• obiecte legate de obiceiuri (recuzita) instrumente muzicale.


 

Colecția de istorie

 

Deosebit de valoroase sunt fondurile documentare apartinând unor personalitati originare din lalomita, sau a caror activitate este legata de aceste locuri.

Mihail Vulpescu - celebru muzician si pasionat etnolog care a publicat pentru prima data în 1917 la Paris doinele românesti în colectia „Doinas de Roumanie ”. Apostol   D. Culea   - originar  din   Suditi, Ialomita, a   participat   la   organizarea învatamântului românesc modern în Basarabia dupa 1918 si la organizarea scolilor populare.

I.M.Dobrescu - personalitate de talie internationala a lumii stiintifice, printre primii cercetatori ai chimiei solului.


 

Colecția artă și cultura religioasă

 

 

Este constituita din icoane pe lemn din sec. XVIII-XIX, vase de cult, carte de cult si vesminte preotesti, la care se adauga fragmente restaurate din fresca originala din biserica de la Dridu-Sarindar, ridicata la 1777.

Remarcabila prin diversitatea stilistica si iconografica, colectia de icoane poarta pe lânga inspiratia bizantina, amprenta unor scoli cunoscute scoli de mânastire sau de scoala ruseasca, dar si de factura taraneasca.

Colectia de Arta si Cultura Religioasa Maia - Catargi o colectie unica, de mare valoare artistica si memoriala, ce cuprinde icoane pe lemn, sticla, metal, carte religioasa si carte de cult, vesminte preotesti, vase de cult, piese de sec. XVIII -inc. sec.XX.


  Colectia de arta plastica:

    pictura, grafica, sculptura

 

Colectia de arta plastica si decorativa a Muzeului Judetean lalomita a început sa fie constituita la începutul anilor 70 si contine în prezent 1200 de lucrari, multe purtând semnatura unor artisti de renume: Corneliu Baba, Oscar Hah, Emil Ciocoiu, Sabin Balasa, Margareta Sterian, Horia Bernea, etc.

 

Se regasesc în colectie si compozitii ale unor plasticieni ialomiteni precum: Alexandru Deacu, Patru George, Maria Untanu.


 Colectia de arta „Nicolae si Zamfira Tuzlaru”

 

Colectie de o deosebita valoare. ce cuprinde foarte multe lucrari de pictura si grafica, unele purtând semnatura unor nume de mare rezonanta în lumea artistica: Cojan, Labin, Darascu, Schweitzer-Cumpana, Sirato, H.H. Catargi, Piliuta, Ressu, Verona, Phoebus, Steriadi, Bakst, Stoenescu, Iser, Brauner, Baba.  

   Icoane pe lemn, icoane pe sticla (Scoala Transilvaneana, Scoala de la Novgorod de sec.XVIII-XIX) sfesnicc din bronz, alama argintata, cadelnite, crucifix.

    O vasta si impresionanta colectie de tablouri ale pictorului Nicolae Tuzlaru: peisaje, naturi statice, portrete, majoritatea uleiuri pe carton, dar si pe pânza, precum si seria de tablouri pictate numai în culori de plante, tehnica personala a pictorului Nicolae Tuzlaru.

     La sectiunea „Arta decorativa” sunt cuprinse foarte multe piese, de la vase decorative de faianta chinezeasca „Zatuma” sec. XVIII si obiecte miniaturale, precum dulapioare si casete chinezesti, evantai, albume cu coperti si decor în fildes (japoneze), la farfurii decorative de portelan, de la cele mai renumite manufacturi din lume (sec. XIX – Limoges, Rosenthalle, Bavaria, Birmingham).

Vase din faianta produse de celebrele ateliere Deruta si Delft, portelan pictat manual în aur pe fond cobalt, vase decorative din majolica.

Vase ornamentale si fructiere cloisonee. portelan de Sevres de sec. XVIII, vase de Bohemia.

Statuete din bronz masiv, metal polisat, antimoniu si bronz, semnate: Savargin, Bruchon, Constant, Poitvin.

Samovare si pendule, piese de mobilier, petromaxuri, fiare de calcat, râsnite de mâna.

O parte dintre aceste obiecte deosebite pot fi admirate în cadrul expozitiei: „Nicolae Tuzlaru - Pictor si colectionar”


 

Apariții editoriale

 

 

I A L O M I T A

STUDII SI CERCETARI DE ARHEOLOGIE,

ISTORIE, ETNOGRAFIE SI MUZEOLOGIE

 

continua seria Ialomita - Studii si Comunicari de Muzeologie, Arheologie-Istorie si Etnografie inaugurata în 1977.

    Specialistii muzeului si colaboratorii lor îsi aduc onest contributia la studierea diferitelor aspecte de cultura si civilizatie ale zonei, integrate patrimoniului national.

      Rezultatele cercetarilor stiintifice efectuate de-a lungul timpului în judetul Ialomita se regasesc astazi în expozitia de baza a Muzeului Judetean Ialomita, intitulata Evolutia comunitatilor umane în bazinul Ialomitei. Omul si râul, reorganizata si deschisa publicului la 1 decembrie 2003


A C Ț I U N I


 

Orasul de Floci - 30 de ani de cercetari arheologice

 

       În perioada 23-24 noiembrie 2005, Muzeul Judetean Ialomita, în colaborare cu Muzeul Dunarii de Jos Calarasi, a organizat Sesiunea Stiintifica cu tema „Orasul de Floci – 30 de ani de cercetari arheologice“.

         La aceasta importanta manifestare culturala au fost invitate 50 de personalitati din lumea arheologiei si istoriei de la urmatoarele institutii: Ministerul Culturii si Cultelor, Institutul  de  Arheologie  „Vasile Pârvan“ din  Bucuresti,  Muzeul  National  de Istorie  a  României,  Institutul  Monumentelor  Istorice

 

Bucuresti, Muzeul Brailei, Muzeul Judetean Brasov, Muzeul de Istorie Nationala si Arheologie Constanta, Directia Judeteana pentru Cultura, Culte si Patrimoniul Cultural National Prahova.

 

Programul sesiunii a fost urmatorul:

23 noiembrie: Deschiderea festiva; Vernisarea expozitiei „Orasul de Floci – 30 ani de cercetari arheologice“; Lansare de carte; Masa rotunda cu tema „Stadiul actual si perspective în restaurarea si conservarea monumentelor istorice.

24 noiembrie: Vizitarea Muzeului Dunarii de Jos Calarasi; Vernisarea expozitiilor „Getii din Baragan“, „Nicolae Conovici si arheologia sudului României“; „Excursie documentara – vizitarea manastirii Dervent.


 

Vladeni, Popina Blagodeasca - „O asezare de acum o mie de ani“

 

              Luni, 19 septembrie 2005, în cadrul Zilelor Europene ale Patrimoniului, la Muzeul Judetean Ialomita s-a desfasurat o foarte interesanta  actiune,  ca  un  Raport arheologic expozitional.  – Vladeni, Popina Blagodeasca «O asezare de acum o mie de ani ».

 

Au fost expuse imagini, machete si obiecte descoperite  de  catre  arheologi  în  sapaturile  de la Popina Blagodeasca, punându-se în evidenta vestigii provenite din trei epoci istorice: cultura Gumelnita, cultura Latene si Evul Mediu Timpuriu. Descoperile arheologice au demonstrat ca aceasta asezare situata la 5 km de Valdeni este prima asezare medieval-timpurie de pe malul stâng al Dunarii care avea un sistem de fortificatii.

Alaturi de gazde, drd. Florin Vlad, directorul Muzeului Judetean Ialomita si de dr. Emilia Corbu, conducatoarea cercetarilor de la Popina-Blagodeasca au fost prezenti specialisti de prestigiu din domeniul arheologiei: prof. dr. univ. Stefan Olteanu, cel care a început cercetarile sistematice la Vladeni, dr. Dragomir Popovici, sef departament arheologie la Muzeul National de Istorie a României, dr. Anca Paunescu, coordonator princi-

pal cercetare arheologica la Orasul de Floci,  Radu Stefanescu, directorul Muzeului Judetean Brasov, dr. Marian Neagu, directorul Muzeului Dunarii de Jos Calarasi, dr. Stanica Pandrea, de la Muzeul Brailei.

     Cu aceasta ocazie, la Slobozia s-au întâlnit cercetatori din patru colective importante : Popina Bordusani, Orasul de Floci, Popina Blagodeasca si Coslogeni.


Lista monumentelor istorice 2004 - modificari si completari - Judetul Ialomita

publicata în Monitorul Oficial al României nr. 996 bis din 10.11.2005

 

Nr.

crt.

Cod LMI 2004

Denumire

Localitate

Adresa

Datare

Mentiuni

1

IL-I-s-B-14031

Situl arheologic de la Bucu

sat BUCU; comuna BUCU

„Pochina“

 

modifica pozitia nr. 13

2

IL-I-s-A-14036

Asezare

sat COSERENI; comuna COSERENI

lânga „Magura de la Comana“

sec. IX - XI Epoca medieval timpurie

modifica si completeaza pozitia nr. 24

3

IL-I-s-B-14038

Situl arheologic de la Crasani

sat CASANII DE JOS comuna BALACIU

La iesirea din sat, spre Suditi

 

modifica si completeaza pozitia nr. 28

4

IL-I-m-B-14038.01

Asezare

sat CASANII DE JOS comuna BALACIU

La iesirea din sat, spre Suditi

Latene

modifica si completeaza pozitia nr. 29

5

IL-I-m-B-14038.02

Asezare

sat CASANII DE JOS comuna BALACIU

La iesirea din sat, spre Suditi

Neolitic

modifica si completeaza pozitia nr. 30

6

IL-I-s-B-14046

Situl arheologic de la Fierbinti

oras

FIERBINTI TÎRG

 

sec. III-IV

modifica  pozitia nr. 43

7

IL-I-m-B-14046.01

Necropola

oras

FIERBINTI TÎRG

„Malu Rosu“

sec. XVI-XVIII Epoca medievala

modifica  pozitia nr. 44

8

IL-I-m-B-14046.02

Necropola

oras

FIERBINTI TÎRG

„Malu Rosu“

sec. III-IV Epoca daco-romana

modifica  pozitia nr. 45

9

IL-II-a-A-14074 (fost

IL-II-a-B-14074)

Manastirea „Sf. Voievozi“

municipiul SLOBOZIA

Str. Manastirii 2

sec. XVII-XIX

modifica  pozitia nr. 88

10

IL-II-m-A-14074.01 (fost IL-II-M-m-B 14074.02)

Biserica „Sf. Voievozi“

municipiul SLOBOZIA

Str. Manastirii 2

1848

modifica  pozitia nr. 89

11

IL-II-m-A-14074.02 (fost IL-II-m-B-14074.02)

Zid de incinta

municipiul SLOBOZIA

Str. Manastirii 2

sec. XVII-XIX

modifica  pozitia nr. 90

12

IL-II-m-B-14078

Scoala

sat ANDRASESTI

com. ANDRASESTI

DN 2A

1928

modifica  pozitia nr. 92

13

IL-II-m-A-14080

Scoala Agricola „Iordache Zossima

sat ARMASESTI

com. ARMASESTI

DS 36 lânga biserica

1887

modifica  pozitia nr. 94

14

IL-II-m-A-14111 (fost IL-II-m-B-14111)

Biserica de lemn „Cuvioasa Paraschiva“

sat DRIDU-SNAGOV

comuna DRIDU

La est de DJ

1774-1782

modifica  pozitia nr. 131

15

IL-II-m-B-20198

Casa cu pravalie

municipiul FETESTI

Str. Calarasi 196

1905

modifica  pozitia nr. 137

16

IL-II-m-A-14129 (fost IL-II-m-B-14129

Biserica „Sf. Maria“

sat apartinator GRECII DE JOS; oras FIERBINTI-TÎRG

„În cimitir“

1754

modifica  pozitia nr. 151

17

IL-II-a-B-14134

Curtea Bâzu Cantacuzino

sat JILAVELE comuna JILAVELE

Lânga balta Jilavele

mijl. sec. XIX

modifica  pozitia nr. 156

18

IL-II-m-B-14134.01

Conacu Bâzu Cantacuzino

sat JILAVELE comuna JILAVELE

Lânga balta Jilavele

mijl. sec. XIX

modifica  pozitia nr. 157

19

IL-II-m-B-14134.02

Anexa

sat JILAVELE comuna JILAVELE

Lânga balta Jilavele

mijl. sec. XIX

modifica  pozitia nr. 158

20

IL-II-m-A-14136

Pivnita

sat JILAVELE comuna JILAVELE

În apropierea conacului Bâzu Cantacuzino

sec. XVIII

modifica  pozitia nr. 160

21

IL-II-m-B-14165

Scoala

oras TANDAREI

Str. Perlea Ionel nr. 9

1905

modifica  pozitia nr. 193

22

IL-II-m-B-20202

Casa

municipiul URZICENI

Str. Regele Ferdinand 108

1894

modifica  pozitia nr. 196

23

IL-III-m-B-14155

Colac de  put

sat COPUZU

comuna BALACIU

În curtea Aurica Mitrea

1853

modifica  pozitia nr. 205

24

IL-IV-m-B-14180

Cruce de piatra

sat STEJARU

comuna PERIETI

Str. Poienii 103

1822

modifica  pozitia nr. 216

 

categoria articolului 

instituții subordonate