„Ionel Perlea – destinul unui mare muzician român”

 

Activitatea marelui dirijor şi compozitor român Ionel Perlea, născut pe 13 decembrie 1900, în comuna Ograda, a fost rememorată, în această lună, prin organizarea mai multor evenimente care să-l readucă în atenția opiniei publice din Ialomița.

Dacă pe 5 decembrie casa memorială Ionel Perlea din comuna Ograda era redată circuitului turistic, după o lungă perioadă în care s-a aflat în reabilitare, joi, 13 decembrie, la Centrul Cultural UNESCO Ionel Perlea, avea loc conferința „Ionel Perlea – destinul unui mare muzician român”, eveniment care a încheiat seria de acțiuni din cadrul proiectului „Ialomița dintotdeauna pentru totdeauna”. Conferința a fost urmată de un recital de lied-uri, parteneri fiind elevi de la Liceul de Artă din Slobozia.

O parte din excepționala carieră dirijorală a lui Ionel Perlea a fost prezentată de soprana Bianca Manoleanu, decan al Facultății de Muzică din București și unul dintre fondatorii festivalului „Ionel Perlea”, iar împreună cu Roman, Remus și Stanca Manoleanu au susținut un recital, atât voce cât și pian.

De asemenea, Doina Roșca, directorul Centrului Cultural care poartă numele marelui muzician, a prezentat un fragment dintr-o scrisoare scrisă de Ionel Perlea în 1926 unei rude din România care relevă faptul că în ultimii 80 de ani foarte puține lucruri s-au schimbat, iar viața unui artist este pe cât de plină sufletește, pe atât de seacă din punct de vedere material.

Viața noastră de artist e foarte grea, mai cu seamă pe vremuri de astăzi. Dar cu toate mizeriile, nu ne lăsăm. Sunt clipe în artă mult mai frumoase ca cele ale unui milionar. Consolarea noastră, speranța, ne face să trăim”, scria artistul.

(sursa: publicatia Obiectiv de Ialomita)

 

 

categorie 

albume foto