Proiectul “Din inimi curate, pentru un oraş curat”
Proiectul “Din inimi curate, pentru un oraş curat”, finanţat de Rompetrol, prin Programul “Împreună pentru fiecare”
Iniţiatorul acestui proiect este Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Ialomiţa care, în parteneriat cu Primăria Slobozia, şi-a propus să contribuie la îmbunătăţirea condiţiilor de mediu pentru cetăţenii mun.Slobozia.
Ideea acestui proiect a venit de la o voluntară din Germania, în timpul stagiului de voluntariat pe care aceasta îl efectua într-un serviciu din subordinea DGASPC, iar punerea în aplicare a acesteia a fost posibilă ca urmare a obţinerii finanţării de la Rompetrol, prin Programul “Împreună pentru fiecare”.
Observaţiile acesteia cu privire la lipsa de educaţie a oamenilor, care de multe ori aruncă gunoiul pe stradă, fiindu-le greu să-l mai păstreze până la următorul coş de gunoi şi modul în care arata anumite zone din oraş, din punct de vedere al curăţeniei, au dus la stabilirea următoarele obiective în cadrul acestui proiect: promovarea importanţei păstrării oraşului curat, efectuarea de acţiuni de ecologizare în 3 zone din oraş, creşterea cu 50% a numărului de containere pentru colectarea deşeurilor, plantarea unui număr de 100 de arbuşti, montarea unui număr de 200 de plăcute cu mesaje educative pentru protejarea mediului şi menţinerea curăţeniei în oraş, etc.
Beneficiarii direcţi ai proiectului vor fi cetăţenii mun.Slobozia, iar cei indirecţi 17 tineri din casele de tip familial din Slobozia şi patru tineri voluntari străini, care vor fi coordonaţi de trei educatori în realizarea activităţilor proiectului. Implicarea tinerilor în acest proiect va avea ca efect responsabilizarea acestora pentru a se implica în acţiuni care să contribuie la menţinerea curată a comunităţii în care trăiesc, dezvoltându-le spiritul civic, dar şi pe cel practic şi estetic, prin implicarea într-o serie de acţiuni de ecologizare şi îmbunătăţire a spaţiilor verzi.
Proiectul se va derula pe o perioadă de trei luni, iar pentru desfăşurarea activităţilor din cadrul acestuia va fi alocat un buget de 15 000 lei.
O atenţie deosebită se va acorda activităţilor de educaţie ale celor 17 tineri din casele de tip familial, care vor fi instruiţi în cadrul unor întâlniri cu privile la proiect şi importanţa protejării mediului în care trăim. Astfel, prin prezentarea unor filmuleţe, a unor slidu-ri cu imagini care ilustrează diferitele tipuri de poluare şi prin ale metode interactive, tinerii vor învăţa ce înseamnă poluarea, de câte feluri este, ce reprezintă efectul de seră şi prin ce modalităţi putem noi să intervenim pentru a atenua efectele poluării.
Deşi proiectul este de scurtă durată, iar bugetul este unul mic, impactul acţiunilor care se vor derula asupra comunităţii este considerabil, având în vedere rezultatele prevăzute în proiect, şi anume: creşterea gradului de conştientizare a importanţei menţinerii oraşului curat cu 70%; realizarea unui număr de 200 de plăcute cu mesaje metaforice care interzic aruncarea gunoiului pe stradă, realizarea unui număr de 200 de fluturaşi pentru promovarea proiectului şi importanţei protecţiei mediului, efectuarea de acţiuni de ecologizare în trei cartiere din oraş, 100 de puieţi de arbuşti şi arbori ornamentali vor fi plantaţi în parcurile din oraş, iar numărul de coşuri stradale va creşte cu 70 de bucăţi.
Până acum s-au derulat activităţile de educaţie şi instrucţie a celor 17 tineri din casele de tip familial, realizarea şi distribuirea flayerelor informative prin oraş şi acţiunea de plantare a celor 100 de puieţi, de către cei 17 tineri, cu spijinul Primăriei Slobozia, care ne-a ajutat l-a stabilirea locurilor unde să plantăm puieţii şi la săpatul gropilor.
Dornici să învăţăm despre poluare şi efectele ei, despre cum să menţinem oraşul curat şi alte lucruri referitoare la protecţia mediului înconjurător
La plantat de puieţi în parcul din jurul Muzeului Agriculturii
Numai printr-o bună informare a cetăţenilor din oraşul nostru cu privire la proiect, acţiunile din cadrul acestuia vor avea impactul dorit