Comunicat 10.10.2011

Comunicate

COMUNICAT DE PRESĂ

 

Trei evenimente la care Muzeul Naţional al Agriculturii vă invită să îi fiţi parteneri în perioada 10 – 23 octombrie 2011:

 

I.                   Proiect cu finanţare din partea Administraţiei Fondului Cultural Naţional  -

            „ÎN TĂCERE LA MUZEU”

SLOBOZIA – Sediul Muzeului Naţional al Agriculturii (septembrie 2011-septembrie 2012)

 

Proiectul “În tăcere la muzeu” este primul proiect cu finanţare nerambursabilă din partea Administraţiei Fondului Cultural Naţional, al Muzeului Naţional al Agriculturii, care se adresează publicului adult cu deficienţe de auz.

Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN) este o instituţie publică autonomă, creată în anul 2005, pentru a oferi finanţări nerambursabile proiectelor culturale, un finanţator public care organizează consultări cu operatorii culturali şi cu reprezentanţii Ministerului Culturii şi Patrimoniului National din România, pentru stabilirea unei strategii de finanţare a culturii.

Muzeul Naţional al Agriculturii a mai aplicat pentru încă două proiecte: “Pâinea şi Vinul” (Viorica Croitoru-Capbun şi Andreea Panait), la aria tematică “Activităţi muzeale”, care a primit un punctaj de 84,33 puncte, fiind primul proiect sub linie, şi “Zestrea” (Fănica Gherghe), la aria tematică “Patrimoniu cultural naţional”, care a primit un punctaj de numai 61 de puncte, poziţia 22 pe lista de respinşi.

Proiectul “În tăcere la muzeu” a ocupat locul 7 din 18 proiecte admise, cu 90,33 puncte. Aria tematică: educaţie culturală.

Parteneriatele educaţionale ce se desfăşoară în mod constant la muzeu au ca beneficiar publicul de vârstă şcolară şi preşcolară. Ideea de a implementa un program pentru adulţi, în acest caz - public adult cu probleme speciale, s-a născut în urma vizitei la muzeu a unui grup de astfel de persoane, care, cu ajutorul interpretului, au “ascultat” cu mare interes toate explicaţiile noastre, încercând să împărtăşească la rândul lor fapte şi experienţe ce le erau familiare. Prin acest proiect, muzeul doreşte să depăşească graniţa, să sfărâme zidul dintre oameni, să demonteze tipare şi să ofere soluţii pentru ca aceşti oameni să nu mai fie marginalizaţi. Într-o lume plină de zgomote există şi persoane care ascultă doar liniştea, iar muzeul  este un loc în care toate “vorbele” din trecut şi din prezent  pot să ajungă şi la ei, dar şi în atenţia opiniei publice, pentru a deschide un drum nou către societate şi pentru ei. 

Proiectul “În tăcere la muzeu“ presupune desfăşurarea de activităţi culturale, educaţionale, împreună cu 18 persoane, membri ai Asociaţiei Naţionale a Surzilor din România - Filiala Ialomiţa, cu vârsta cuprinsă între 20 şi 65 de ani. Prin aceste activităţi ei se vor familiariza cu muzeul, cu obiceiurile şi meşteşugurile tradiţionale româneşti. Toate acestea, într-un  spaţiu adecvat, amenajat special pentru acest proiect, o “Şcoală a satului de odinioară”.

-          Festivitate de încheiere a proiectului, 25 septembrie 2012

La acest proiect participă, din partea Asociaţiei Naţionale a Surzilor din România - Filiala Ialomiţa:  Paraschiv Stan, Paraschiv Jana, Paraschiv Elisabeta, Alexe Mariana, Vasile Nicolae, Marin Alina, Marin Viorel, Purcica Daniela, Purcica Gheorghe, Ştefan Elena, Ştefan Gheorghe, Ioniţă Vasile, Milea Florina, Andron Dumitra, Sofineti Elena, Năstase Marioara, Năstase Gheorghe, Alexandru Carla (referent social).

 

Lansarea proiectului „ÎN TĂCERE LA MUZEU” şi vernisajul expoziţiei „Şcoala satului de odinioară”, vor avea loc pe 10 octombrie 2011, ora 11:00, la sediul Muzeului Naţional al Agriculturii, str. Matei Basarab nr. 10, Slobozia.

Manager proiect: Gheorghe PETRE, Manager M.N.A.

Coordonatori proiect: Magdalena PETRE-FILIP, Angelica BUZOIANU

 

II.                Festivalul-concurs Tradiţie culinară ialomiţeană “La Casa Tudorii”

 

Oraşul de Floci, Giurgeni, 15-16 octombrie 2011.

Muzeul Naţional al Agriculturii a participat cu 2 concurenţi, la secţiunea “Preparate de patiserie şi cofetărie”: Voica Dragomir – “Plăcintă creaţă cu brânză din Bărăgan”, Fideliu Rubinescu – “Prăjitură cu magiun, anul 1930, Slobozia”, Marcel Micu şi Rică Meiroşu – “Pâine la ţest”.

Obiectivul tuturor participanţilor a fost acela de a se clasa pe unul dintre primele locuri ale competiţiei culinare, dar şi acela de a împărtăşi din experienţa lor, prin realizarea de preparate tradiţionale ialomiţene, ajutând astfel la promovarea tradiţiei culinare locale.

 

III.             INDAGRA – Târgul Internaţional de produse şi echipamente în domeniul agriculturii, horticulturii, viticulturii şi zootehniei, cea de-a XVI-a ediţie

 

ROMEXPO - Bucureşti, 19-23 octombrie 2011

Organizată sub patronajul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, manifestarea reprezintă unul din domeniile prioritare pe care Romexpo şi-a propus să le abordeze în cadrul programului său expoziţional din acest an, program care a fost întocmit ţinând cont de Planul Naţional de Dezvoltare 2007-2013, precum şi de Strategia de Dezvoltare a Mediului de Afaceri din România.

Participarea Muzeului Naţional al Agriculturii la această manifestare expoziţională internaţională a devenit deja o tradiţie. Prin contractual de prestări servicii nr.1494 din 7 octombrie 2011, semnat între Romexpo şi MNA, se solicită prestarea de servicii de către Muzeul Naţional al Agriculturii pentru organizarea de manifestări conexe şi acţiuni de promovare pentru expoziţia INDAGRA            2011, după cum urmează:

- Demonstraţii practice cu maşini agricole şi utilaje de epocă;

- Expoziţie şi demonstraţii practice “Cununi de seceriş”, împletituri tradiţionale din spice de grâu;

- Expoziţia “Povestea ţestului”, însoţită de demonstraţii practice de coacere a pâinii la ţest;

- Expoziţie de produse artizanale.

La manifestare sunt invitaţi să participle ca expozanţi: producători şi distribuitori de utilaje agricole, echipamente pentru irigaţii; producători şi distribuitori de seminţe şi material săditor, îngrăşăminte, sere şi solaria; producători şi distribuitori de echipamente zootehnice, pentru creşterea animalelor şi păsărilor, abatorizare; producători şi distribuitori de produse şi echipamente în domeniul horticulturii şi viticulturii; prestatori de servicii financiare şi asigurări; prestatori de servicii de consultanţă şi formare profesională în domeniu; proiectare şi distribuţie de software dedicate.