Comunicat - Forumul cooperarii descentralizate

Comunicate, 2013

UNCJR şi judeţul Vrancea solicită UNESCO clasificarea

câmpurilor de bătălie de la Mărăşeşti-Mărăşti şi a celor de la Verdun, Franţa

 

Vicepreşedintele UNCJR, domnul Silvian Ciupercă – preşedinte al Consiliului Judeţean Ialomiţa – a pledat, joi, în cadrul Forumului Româno-Francez organizat, la Constanţa, de către Ambasada Franţei şi Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice pentru introducerea în patrimoniul UNESCO a câmpului de bătălie de la Mărăşti-Mărăşeşti-Oituz alături de câmpul de luptă de la Verdun.

Vorbind despre cooperarea româno-franceză, domnul Silvian Ciupercă a arătat faptul că ”România are o istorie extraordinară, iar la Mărăşeşti şi Mărăşti sunt locuri care înseamnă enorm”.

”Sunt locurile în care Franţa şi România au făcut eforuri ca în primăvara din 1917 să se întoarcă soarta confruntării din Primul Război Mondial. UNCJR şi judeţul Vrancea solicită UNESCO clasificarea câmpurilor de bătălie de la Mărăşeşti-Mărăşti şi a celor de la Verdun, Franţa în patrimoniul mondial”, a spus domnul Silvian Ciupercă.

Acesta a mai arătat că a fost mandatat de către Preşedintele asociaţiei, domnul Marian Oprişan să transmită faptul că ”UNCJR acceptă provocarea lansată în 2007 de către Christian Namy, preşedintele Consiliului General al Provinciei Meuse în legătură cu introducerea câmpului de bătălii Mărăşti-Mărăşeşti-Oituz pe lista de patrimoniu UNESCO, alături de Verdun”.

”Toate consiliile judeţene, membre ale UNCJR, îşi doresc punerea în valoare, din punct de vedere turistic, a acestor mari monumente ridicate în cinstea eroilor şi ne dorim ca acest lucru să se întâmple într-un parteneriat cât mai strâns cu Franţa”, a conchis domnul Silvian Ciupercă care a făcut aceste referiri în contextul în care Franţa va comemora, în 2014, împlinirea a 100 de ani de la începerea Primului Război Mondial.

De altfel, centenarul Primului Război Mondial  şi oportunităţile de cooperare în acest domeniu au fost subiecte abordate şi de partea franceză prin persoana domnului Jean Klinkert, Directorul Agenţiei de Dezvoltare Turistică din Rinul de Sus şi preşedinte delegat al Comitetului Monumentului Naţional de la Hartmannswillerkopf.

Referindu-se la tema principală a Formului Româno-Francez, respectiv descentralizarea, vicepreşedintele UNCJR a arătat faptul că acest proces este cu atenţie monitorizat de către preşedinţii consiliilor judeţene.

”Descentralizarea şi regionalizarea sunt demersuri istorice dar de o actualitate extraordinară. Pentru UNCJR, şi preşedintele Marian Oprişan, pe care îl reprezint astăzi, acestea sunt direcţiile principale de acţiune ale asociaţiei noastre. În acest sens, dorim ca UNCJR să aibă un rol mai mare în ceea ce priveşte consultarea şi elaborarea documentelor care stau la baza celor două procese. Cu toţi colegii noştri vom dezbate documentele care au fost înaintate recent, pentru a vedea cum se cristalizează poziţia noastră”, a arătat domnul Silvian Ciupercă.

Acesta a mai spus că Europa trebuie să înţeleagă faptul că ”în ultimul deceniu cooperarea a căpătat noi valenţe, şi mă refer aici la cooperare descentralizată”.

”Astăzi trebuie să coperăm la nivel regional nu doar la nivel statal. Lumea în care trăim are o direcţie clară, cea spre descentralizare. Altfel, degeaba vorbim despre pieţe sau de alte instrumente de a face faţă actualelor provocări economice, culturale, politice”, a mai spus vicepreşedintele UNCJR în mesajul avut, joi 13 aprilie 2013, la Forumul Româno-Francez de la Constanţa.

Lucrările forumului au fost deschise, joi dimineaţă, de către domnul Radu Mazăre, primarul municipiului Constanţa şi de către domnul Nicuşor Constantinescu, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa.

La eveniment a participat şi fostul preşedinte al UNCJR, Viceprim-ministrul României, domnul Liviu Nicolae Dragnea, ministrul dezvoltării regionale  şi administraţiei publice, dar şi Excelenţa Sa, domnul Philippe Gustin, ambasadorul Franţei în România.

Totodată, în cadrul forumului a fost semnat, de către Viceprim-ministrul Liviu Dragnea şi de către E.S. Philippe Gustin, ambasadorul Republicii Franceze la Bucureşti ”Planul de acţiune româno‐francez pentru anul 2013 în domeniul administraţiei publice, urbanismului, locuirii, construirii şi patrimoniului”.