Comunicat de presă - C.E.P.L.I.

Comunicate, 2013

Vineri, 17 mai 2013, preşedintele Consiliului Judeţean Ialomiţa, dl. Silvian Ciupercă a participat la cea de-a 6-a Conferinţă Politică a Confederaţiei Europene a Puterilor Locale Intermediare – CEPLI. Întâlnirea a avut loc la Ploieşti, iar tema de dezbatere a fost “Descentralizare, resurse şi autoguvernare”.

În calitate de vicepreşedinte al Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene din România şi în lipsa preşedintelui UNCJR, Marian Oprişan, dl. preşedinte Silvian Ciupercă a fost împuternicit să semneze Acordul de Parteneriat între Uniunea Consiliilor Raionale din Republica Moldova (UCRM) şi Uniunea naţională a Consiliilor Judeţene din România (UNCJR).

În intervenţia sa, dl. preşedinte a precizat că tema seminarului este una generoasă, actuală şi realistă, iar CEPLI este o importantă structură asociativă la nivelul puterilor locale intermediare, structură ce îşi propune să fie o voce distinctă în cadrul Congresului puterilor locale şi regionale, să fie o voce puternică în a păstra un echilibru între ce înseamnă import de descentralizare, autoguvernare, ce înseamnă import de experienţe pozitive şi ce înseamnă contribuţie naţională la acest proces care vizează întreaga Europă şi întrega lume. În România, UNCJR trebuie sprijinită ca entitate, de administraţia centrală, de Guvernul României, de europarlamentari, de Parlamentul României, în acest proces care a demarat, proces de acentuare a descentralizării, de accentuare a pregătirilor juridice şi a pregătirilor democratice pentru ca autoguvernarea, guvernarea pe mai multe niveluri şi să rămână principala ţintă a vieţii şi a relaţiilor interadministrative şi a relaţiilor între cetăţeni şi administraţie.

Totodată, dl. preşedinte a subliniat că UNCJR este un partener serios de dialog, partizanul ferm al valorificării experienţei dobândite, dar şi al unui concept de regiuni în tranziţie, spre o mai multă subsidiaritate.