”Pe front cu Costică Acsinte. Colecția fotografică din timpul Primului Război Mondial”

Comunicate

 

 

Finalizarea implementării proiectului ”Pe front cu Costică Acsinte. Colecția fotografică din timpul Primului Război Mondial”

 

În după amiaza zilei de 12 decembrie 2018, s-a desfășurat manifestarea culturală de finalizare a implementării proiectului ”Pe front cu Costică Acsinte. Colecția fotografică din timpul Primului Război Mondial”, realizat de Muzeul Județean Ialomița și finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale, cu suma de 84.900 lei, prin Programul CENTENARUL MARII UNIRI.

Realizarea proiectului a beneficiat de expertiza și contribuția științifică a unor personalități recunoscute din domeniul istoriei: conf.dr. Georgeta Filitti, dr. Dana Mihai, de la Institutul Național al Patrimoniului, dr.Costin Scurtu, director al Muzeului Militar Constanța, dr.arhl. Florin Vlad, managerul Muzeului Județean Ialomița. Prezente la manifestarea culturală, acestea au relevat importanța și ineditul proiectului, care  își propune să conștientizeze dramele uriașe și efortul eroic al armatei române din Prima Conflagrație Mondială, să  consolideze percepția despre  sacrificiul înaintașilor noștri, eroi cunoscuți și necunoscuți, care au luptat și s-au jertfit pentru România, prin fotografii de front unice, cu caracter de document istoric de o valoare inestimabilă! Toți vorbitorii au fost de acord  că arhiva fotografică din colecția ”Costică Acsinte”  aflată în patrimoniul cultural al Județului Ialomița este una rară și prețioasă, cu caracter istorico-documentar de netăgăduit, care întregește Patrimoniul Cultural Național. S-a făcut sugestia ca, în cel mai scurt timp, Muzeul Județean Ialomița să înceapă procedurile administrative și muzeistice pentru clasificarea colecției ”Costică Acsinte” în categoria tezaur, întrucât fotografiile îndeplinesc această condiție.

În alocuțiunea sa, domnul VICTOR MORARU, președintele Consiliului Județean Ialomița a spus : ”Celebrarea Centenarului Marii Uniri a adus în conștiința națională nu numai o pagină strălucită din istoria României, dar a și descătușat energii nebănuite de căutare a unor locuri, momente și personalități memorabile, care devin simboluri ale unirii și identității naționale, repere de  revitalizare a sentimentului patriotic.

Proiectul ”Pe front cu Costică Acsinte. Colecția fotografică din timpul Primului Război Mondial”, propus de Muzeul Județean Ialomița și finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale, se înscrie în acest demers de redescoperire a dimensiunilor noastre istorice,relevante, care ne-au marcat destinul, de a cunoaște, promova, salva și pune în valoare o colecție inedită din  patrimoniul cultural județean, ca parte integrantă a Patrimoniului Cultural Național (…)  Gloria postumă a lui Costică Acsinte s-a contruit pe harul său înnăscut de a stăpâni tainele fotografiei, de a ”scrie” cu obiectivul aparatului de fotografiat, sensibil  și onest, o cronică în imagini de o diversitate tematică extraordinară a realității crude și dureroase  din focarele teatrelor de operațiuni, dar și a momentelor cu imagini tulburătoare din perioada postbelică (…)

Felicitări tuturor celor care au trudit la realizarea proiectului, materialele editate fiind de o calitate ireproșabilă și ingenios gândite, putânâd să rivalizeze cu orice altă lucrare de acest gen din programele Centenarului Marii Uniri! Sunt mândru că două instituții publice aflate sub autoritatea Consiliului Județean Ialomița ne-au propus în anul Centenarului lucrări de referință nu numai pentru spațiul ialomițean, ci și pentru patrimoniul cultural național : Muzeul Județean Ialomița, albumul ”Pe front cu Costică Acsinte” și Centrul Cultural UNESCO ”Ionel Perlea” Ialomița, foto-albumul ”Istoria trăită. Veterani ialomițeni la Centenar”, realizat de Clementina Tudor și Florin Floreanu.

Nu în ultimul rând, îndeplinind prevederile hotărârii prin care Consiliul Județean Ialomița a aprobat un stimulent financiar de 1.000 lei pentru toți veteranii în viață din județul Ialomița, am fost la 6 veterani din Fetești, cu vârste cuprinse între 95 și 106 ani! Întâlnirile cu ei ne-au creat momente de puternică emoție, de profund respect  pentru dramatica lor experiență, de recunoștință pentru pilda lor de curaj și putere de sacrificiu povestite cu  cu mândrie simplă, sinceră și demnă! (...)

În prag de sărbători creștine, vă doresc din inimă ”La mulți ani!” și la cât mai multe evenimente relevante pentru peisajul cultural ialomițean!”

Un public numeros a vizitat expoziția tematică, în care au fost expuse reproduceri ale  fotografiilor realizate de Costică Acsinte în Primul Război Mondial, a participat la lansarea albumului” Pe front cu Costică Acsinte”, a unui interesant set de fotografii colorizate și  a unui calendar 2019 cu fotografii tematice din colecția Costică Acsinte, precum și la lansarea site-ului ”www. costică-acsinte.ro”.

O parte dintre membrii Asociației Culturale ”Tomis” din Constanța au recreat atmosfera anilor Primului Război Mondial, prin prezentarea uniformelor militare ale trupelor beligerante.                   

           

                     

                                                                                                            PURTĂTOR DE CUVÂNT

                                                                                                                       Ilie CIOACĂ