Câmpiile verticale. Monumente istorice şi arheologice ialomiţene (expoziție)
Expoziţia „Câmpiile verticale. Monumente istorice şi arheologice ialomiţene” a fost vernisată vineri la Braşov
Consiliul Județean Brașov și Muzeul Județean de Istorie Brașov, în parteneriat cu Consiliul Județean Ialomița și Muzeul Județean Ialomița au vernisat vineri, 14 februarie 2014, ora 12,00, la Casa Sfatului Brașov, expoziția CAMPIILE VERTICALE. MONUMENTE ISTORICE ȘI ARHEOLOGICE IALOMIȚENE. Monumentele istorice și siturile arheologice: Piscul Crăsani, Orașul de Floci, Popina Bordușani, necropola tumulară de la Stelnica, Crucea de piatră de la Chirana, Mănăstirea Balaciu-Piteșteanu au fost dezvăluite publicului nu doar din perspectiva arheologului care adună informații din orice urmă materială, ci şi din cea a artistului plastic, din lucrările căruia se reflectă emoția întâlnirii cu mărturii din trecutul ialomițenilor.
Născut în Câmpia Bărăganului, proiectul cultural ,,Câmpiile verticale. Monumente istorice și arheologice ialomițene” se înscrie în programul demarat odată cu lansarea în 2008 la Muzeul Municipiului București a cărții ,,Câmpiile verticale” de Valeriu Stoica.
A continuat vreme de şase ediții la Centrul Cultural UNESCO ,,Ionel Perlea” din Slobozia, la Galeriile de Artă ale Municipiului București, la Palatul Sutu din București, la Galeriile de Artă L’Espace Contemporain din Montreal, Canada, la Muzeul Județean Ialomița şi acum la Muzeul Județean de Istorie Brașov.
Proiectul reunește valori ale spiritualității ialomițene, creștine, istorice, plastice, muzicale, literare, arheologice și se înscrie în proiectul cultural al Consiliului Județean Ialomița: ,,IALOMIȚA DINTOTDEAUNA PENTRU TOTDEAUNA”.
Acest proiect expozițional este coordonat de artiștii plastici Valeriu Stoica, Melania Florescu, Ana Maria Vasilescu și asistent de proiect dr. arhg. Florin Vlad. Din acest proiect mai fac parte: Carmen Smutneac, Tania Moroianu, Ștefania Pop, Nicolae Nestor, Maria Iacob, Elena Constantin.
În cadrul vernisajului a avut loc un recital de versuri aparținând poeților din Zodia Helis: Gheorghe Dobre, Florentina-Loredana Dalian, Florin Ciocea, Ilie Comăniță.
Ioana Marin, interpreta de muzică populară, a susținut un recital de folclor ialomițean.
Deschiderea proiectului cultural a fost făcută de gazda evenimentului, dr. Radu Ștefănescu, director al Muzeului Județean de Istorie Brașov, vechi prieten şi un apropiat al oamenilor de cultură din Ialomiţa.