Casa Tudorii - editia a IV-a 11 octombrie 2014
FESTIVALUL-CONCURS DE TRADIŢIE CULINARĂ IALOMIŢEANĂ
„LA CASA TUDORII”- ediţia a IV-a, 11 octombrie 2014
În ziua de 11 octombrie 2014, la Baza de cerecetare şi promovare “Oraşul de Floci” – Giurgeni s-a desfăşurat cea de-a IV-a ediţie a Festivalului concurs de tradiţie culinară ialomiţeană „LA CASA TUDORII”.
Iniţiat de Consiliul Judeţean Ialomiţa şi Muzeul Judeţean Ialomiţa, având ca parteneri celelalte instituţii judeţene de cultură aflate sub autoritatea Consiliului Judeţean Ialomiţa, autorităţi ale administraţiei publice locale şi diferite entităţi ale societăţii civile din judeţul Ialomiţa, festivalul-concurs este parte integrantă a programului multianual „Calitate şi excelenţă în manifestările culturale ialomiţene”, pus sub deviza „IALOMIŢA - DINTOTDEAUNA, PENTRU TOTDEAUNA”.
Prin promovarea şi organizarea Festivalului concurs de tradiţie culinară ialomiţeană „LA CASA TUDORII” se urmăreşte redescoperirea judeţului Ialomiţa ca un ţinut cu personalitate specifică, reprezentativă pentru un anumit tip de viaţă şi civilizaţie românească, abordarea dintr-o nouă perspectivă, modernă, a evenimentelor cu real potenţial tradiţional, istoric, cultural şi turistic, înţelegerea lor ca repere şi resurse de dezvoltare locală şi ca mijloace de promovare a specificităţii şi imaginii judeţului.
În acelaşi timp, se doreşte redescoperirea, valorificarea şi promovarea tradiţiei culinare locale şi a potenţialului creator din acest domeniu, relevarea specificităţii bucătăriei ialomiţeane, revigorarea interesului public pentru tradiţia culinară ialomiţeană şi, nu în ultimul rând, consolidarea recunoaşterii Oraşului de Floci, ca loc al naşterii lui Mihai Viteazul, promovarea sitului arheologic Oraşul de Floci şi a importanţei acestei aşezări în istoria Ialomiţei şi a României.
Ediţa a IV-a s-a remarcă prin faptul că la organizarea Festivalului-concurs „LA CASA TUDORII” s-a alăturat şi AUTORITATEA NAŢIONALĂ PENTRU TURISM,
într-o propunere de colaborare interinstituţională pentru promovarea destinaţiilor turistice ale României prin evenimente relevante în plan local, judeţean, regional şi naţional, care aduc redescoperirea tradiţiei valoroase din diferite domenii, crează emulaţie cultural-artistică şi atrag un număr mare de turişti profesionişti sau ocazionali. Autoritatea Naţională pentru Turism a acceptat calitatea de co-organizator al ediţiei a IV-a Festivalului concurs de tradiţie culinară ialomiţeană „LA CASA TUDORII” , din data de 11 octombrie 2014, prin semnarea unui protocol de colaborare, iar serviciile asigurate de aceasta au fost: închiriere spaţiu amenajat 50 mp pentru spectacolele din timpul evenimentului, închirierea unui cort gastronomic, realizare de materiale promotionale (15 bannere, 4 roll-up-uri, 2 mash-uri, 2000 flyere, 30 mape de presă, 15 genţi laptop pentru premii concurs, 1500 pungi de hârtie, 200 ecusoane).
Avem convingerea ca Parteneriatul dintre Autoritatea Nationala pentru Turism, Consiliul Judeţean Ialomiţa şi Muzeul Judeţean Ialomiţa va continua şi în ediţiile viitoare, dovedind că unirea eforturilor organizatorice este de natură să aducă o semnificativă creştere a relevanţei manifestării propuse, să atragă vizitatori spre destinaţii turistice inedite, să genereze impact şi vizibilitate sporite pentru specificul tradiţiei din diferite părţi ale României.
De asemenea, începând cu această ediţie Festivalul-concurs „LA CASA TUDORII” este marcă înregistrată la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci, atât ca denumire, cât şi ca siglă.
Deschiderea Festivalului s-a făcut în prezenţa reprezentanţilor unor autorităţi publice centrale – Ministerul Culturii şi Autoritatea Naţională pentru Turism, autorităţi publice judeţene şi locale, a deputaţilor Marian Neacşu, Mihăiţă Găină şi Cristina Pocora, dar, mai ales, a unui numeros public. Originală a fost participarea domnului Dan Barna, îmbrăcat într-un superb costum popular ardelenesc, nepot de oier din Mărginimea Sibiului, care a străbătut în transhumanţă aceste meleaguri.
Programul FESTIVALULUI-CONCURS a cuprins două componente: concursul de tradiţie culinară ialomiţeană şi activităţi conexe de natură culturală, istorică şi ştiinţifică.
Ediţia a IV-a din 11 octombrie 2014 a concursului a înregistrat 268 reţete culinare, propuse de 43 de echipaje, cu aproape 200 de membri, din 18 localităţi.
Originalitatea şi ingeniozitatea concurenţilor au propus publicului o extraordinară diversitate de produse, pentru toate gusturile, măiestrie în etalarea şi prezentarea preparatelor şi în organizarea standurilor, o atitudine tonifiantă, pornită din suflet şi dăruită cu sufletul!
După o misiune deloc uşoară, cei şapte membri ai juriului – Zenica Urloiu preşedinte, Dana Mihai- vicepreşedinte, Nicoleta Niculescu – secretar, Elena Pacală, Mihaela Racoviţeanu, Marian Cucu şi Anghel Nicolae – membri au desemnat următorii câştigători:
1. Secţiunea „Mâncăruri calde”
Locul I - 750 lei şi Diplomă onorifică „Mare Maestru culinar" –
Biblioteca Judeţeană „Ştefan Bănulescu” Ialomiţa (Condruţ Ana, Boboc Neti, Balog Elena, Jantea Mariana şi Petre Florina Mirela) cu Ciorbă ţărănească de oase de porc;
Locul II - 600 lei şi Diplomă onorifică „Maestru culinar"
„Florile Câmpiei” (Banu Cloşca Ana, Buterez Aurelia, Păpăţae Dumitra , Brăileanu Ştefania , Staicu Cristina ) şi „Veteranele” (Ilie Niţa , Buterez Maria, Cloşcă Lucica ) din comuna Luciu pentru Bulgur cu coastă de porc şi Turte de mălai pentru pâine;
Locul III. – 450 lei şi Diplomă onorifică „Maestru Bucătar”–
Grupul „Muntencuţele” (Dumitru Ioana, Dumitru Doina, Dumitru Anişoara, Dumitru Neacşa, Radu Paraschiva ) din Munteni Buzău pentru Sărmăluţe în foi de varză, Drob din piept de pui cu ciuperci şi ficăţei, Pastramă din carne de oaie;
2. Sectiunea preparate Culinare Reci (Antreuri)
Locul I. – 750 lei şi Diplomă onorifică „Mare Maestru Culinar” – Comuna Stelnica (Olteanu Anastasia, Fasole Anisoara, Neagu Ionela, Gornea Maria) pentru Rulada de spanac cu cremă de brânză;
Locul II. – 600 lei şi Diplomă onorifică „Maestru Culinar” – „Talentele Tudorii”, Echipa Industrie Alimentară, Liceul Mihai Eminescu Slobozia (Culin Eduard Alin, Iordache Cristina Elena, Branciog Cristiana Lenuţa, Ion Iuliana Mihaela, Curelea Mădălina Ionela, Croitoru Ştefania Violeta , Filip Iuliana Florentina, Tudorache Ionela, Bănică Florina Mădălina, Panţuru Mario Marius, Radu Dan Florin, Rusu Răzvan Valentin, Bucur Claudia Mariana) pentru Ruladă aperitiv, Chec aperitiv, Chifteluţe de pui cu susan, Ardei umpluţi cu brânză, Fasole bătută şi Saleuri cu cârnaţi;
Locul III. – 450 lei şi Diplomă onorifică „Maestru Bucătar”– Liceul Tehnologic de Industrie Alimantară Feteşti (Creţu Andreea, Roşca Elena, Marian Andreea, Tudor Daniela, Zamfir Gabriela , Pismiş Oana) pentru Arici Surpriză şi Chec de legume.
3. Sectiunea de preparate de patiserie si cofetărie:
Locul I. – 750 lei şi Diplomă onorifică „Mare Maestru Culinar” – Liceul Tehnologic Mihail Kogălniceanu (Perrein Sabina, Crăciun Denisa, Negre Georgiana, Nedelcu Ştefania, Costea Alexandra, Nedelcu Denisa, Barbu Gabriel) pentru Plăcinta de sfecla de zahar;
Locul II. – 600 lei şi Diplomă onorifică „Maestru Culinar” - „Gospodinele” Liceul „Al.I.Cuza” Slobozia (Roman Ana – Maria, Voicu Diana, Cobzaru Dana, Stroe Adriana, Done Marian ) pentru Plăcinta de dovleac, Râioasa.
Locul III. – 450 lei şi Diplomă onorifică „Maestru Bucătar”– Pleşea Nicoleta din Ghimpaţi comuna Ciulniţa cu Prajitura Tudoriţii si Puţoaie;
Sectiunea de preparate conservate si semiconservate
Locul I. – 750 lei şi Diplomă onorifică „Mare Maestru Culinar” – Clubul FEMINA (Ursache Georgiana , Stroie Sanda, Gorgan Mariana, Coman Aneta, Ghelmuş Tănţica, Cucută Mioara) din Săveni;
Locul II. – 600 lei şi Diplomă onorifică „Maestru Culinar” - Popescu Neluţa din Vlădeni;
Locul III. – 450 lei şi Diplomă onorifică „Maestru Bucătar”– Hărnicuţele Tudorii (Adela Martiniuc, Iorgu Mădălina Ionela, Stanciu Alexandra Nicoleta ) – Palatul Copiilor Urziceni;
În cadrul competiţiei s-au acordat şi următoarele premii speciale:
-
Premiul „Casa Tudorii" pentru cel mai frumos stand - 300 lei
Liceul Tehnologic Fierbinţi Târg
-
Premiul special acordat de Asociaţia Comunelor din România, Filiala Ialomiţa pentru comuna cu cei mai mulţi concurenţi - 200 lei
Gura Ialomiţei.
-
Premiul de excelenţă pentru grupurile etnice - 200 lei
– Armânii (Comunitatea Armânească)
– Romii (Asociatia pentru Dezvoltare si Incluziune Socială)
-
Diplomă de onoare pentru formaţiile artistice prezente în festival,
-
Diplomă de onoare pentru instituţiile participante,
-
Diplomă de participare pentru echipajele nepremiate.
Remarcăm implicarea reprezentanţilor DOMENIILOR MANASIA, CONACUL HAGIANOFF – Ilinca Buha, director executiv şi Alexandru Iacob, Master Chef, care au acordat 10 premii speciale, constând în coşuri cu produse specifice Domeniilor Manasia, echipajelor pe care aceştia le-au apreciat pentru calitatea produselor şi modul de expuner În acelaşi timp, continuând iniţiativa de la ediţia precedentă, reprezentanta SC ZENA IMPEX SRL Slobozia, Zenica Urloiu a acordat 5 premii speciale în produse pentru echipajele Asociaţia Naţionala a Surzilor din România – Filiala Ialomiţa, „Stolnicii Tudorii” – Serviciul Public de Asistenţă Socială Slobozia, Asociaţia Vânătorilor şi Pescarilor – Slobozia, Asociaţia Culturala HELIS, Muzeul Agriculturii Slobozia, iar elevilor concurenţi mape cu prezentarea pe scurt a istoriei lui Mihai Viteazul.
Manifestărilor conexe incluse în programul festivalului şi desfăşurate au fost:
- expoziţia retrospectivă privind evoluţia proiectului de valorificare a sitului arheologic Oraşul de Floci;
- expoziţia “Vasele de aramă, poveste muzeografică “ realizată de Muzeul Agriculturii Slobozia;
- expoziţia de fotografie veche „ Parfumul amintirilor”, realizată de Aron Viorica Maura, din comuna Griviţa;
- expoziţia cuprinzând o parte din colecţia cărţilor de bucate a Bibliotecii Judeţene “Ştefan Bănulescu” Ialomiţa, subsumată “Salonului anual de carte”;
- expoziţia cinegetică a Asociaţiei Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi Ialomiţa;
- expoziţia de carte, medalii şi statuete despre Mihai Viteazul a colecţionarului Gheorghe Ciutacu din comuna Miloşeşti, judeţul Ialomiţa;
- parada costumelor de epocă medievală realizată de Muzeul Judeţean Ialomiţa şi Colegiul Naţional “Mihai Viteazul” Slobozia;
- inaugurarea primului circuit de vizitare a sitului arheologic Oraşul de Floci;
- înmânarea zapisului şi a celorlalte materiale promoţionale ( insigne, flyere, pungi personalizate ) participanţilor la festival;
- spectacole folclorice multietnice susţinute de ansambluri şi formaţii din judeţ sau din afara judeţului.
Pentru efortul lor de a sprijini festivalul le acordăm întreaga gratitudine, îi felicităm din suflet pentru prestaţia artistică şi îi menţionăm aici: Fanfara municipiului Slobozia, Ansamblul ,,Doina Bărăganului”, cu soliştii: Adrian Măcianu şi Nicoleta Rădinciuc Vlad, Anasamblul folcloric “Doruleţul”din comuna Făcăeni, Anasamblul folcloric din comuna Gheorghe Doja, Formaţia de dansuri populare din comuna Săveni, Formaţia de dansuri populare de la Şcoala gimnazială nr.7 Feteşti, trupa de muzică veche românească ,,Anton Pan” din Bucureşti, Formaţiile de dansuri populare din comuna M. Kogălniceanu , Formaţia de dansuri populare din comuna Vlădeni, Grupul de mandoline din comuna Giurgeni, Anasmablul folcloric “ Floare de colţ “ din comuna Galda de Jos, judeţul Alba, Grupul vocal bărbătesc şi Formaţia de dansuri populare din comuna Giurgeni, Ansamblul de tradiţii rome al Şcolii gimnaziale nr. 6 Feteşti, Ansamblul folcloric “Drăgaica” din oraşul Căzăneşti, soliştii de muzică populară Ioana Marin, Marian Cucu şi Elena Gârbacea.
Trebuie să menţionăm că participarea în concurs şi la acţiunile conexe a grupurilor etnice – armâni, romi, lipoveni, precum şi a Asociaţiei Naţionale a Surzilor din România, filiala Ialomiţa, înscrie evenimentul pe coordonatele principiului european al egalităţii de şanse.
Afirmăm cu deplin temei că ediţia a IV-a a Festivalului concurs de tradiţie culinară ialomiţeană „LA CASA TUDORII” a fost un succes prin numărului de participanţi înscrişi în concurs, creşterea exponenţială a numărului de reţete, diversificarea manifestărilor conexe festivalului şi afluxul tot mai mare de vizitatori profesionişti sau ocazionali – peste 1500 ! – şi devine un argument, susţinut şi de sondajul de opinie realizat, că evenimentul a venit în întâmpinarea interesului şi aşteptării cetăţenilor din zonă, din judeţ sau aflaţi în tranzit, că el capătă prin sine tradiţie şi unicitate, relevanţă în plan cultural, de agrement şi turistic.
Le mulţumim tuturor celor care au trudit cu dragoste, implicare şi suflet – concurenţi şi organizatori- pentru succesul ediţiei a IV-a a Festivalului concurs de tradiţie culinară ialomiţeană „LA CASA TUDORII”, precum şi numeroşilor vizitatori prezenţi la eveniment!