Eveniment cultural: vizita istoricului Florin Marinescu în Ialomița

 

Asociația culturală “Redescoperind Ialomița”, prin profesorii Buzu Vitalie și Gheorghe Valentin, a reușit să întreprindă un act cultural deosebit, organizând în județul Ialomița vizita istoricului Florin Marinescu.

Florin Marinescu este cercetător la Institutul de Studii Neoelene din Atena și este specializat în studierea documentelor românești de la Muntele Athos. În cei 30 de ani de activitate științifică, Domnia sa a publicat 7 volume de documente descoperite la Muntele Sfânt, 150 de studii și articole, 70 de comunicări la sesiuni științifice internaționale. În 2009, Florin Marinescu a publicat în Grecia un volum de documente descoperite la Mănăstirea Dochiariu. Este bine știut că timp de câteva sute de ani Mănăstirea Sfinții Voievozi din Slobozia a fost închinată la Mănăstirea Dochiariu, ceea ce explică de ce 80% din documentele volumului provin sau sunt dedicate mănăstirii de la Slobozia. Interesul pentru acest volum ne-a  determinat să luăm legătura cu autorul și să organizăm vizita Domniei sale în județul Ialomița.

Vizita domnului Fl. Marinescu s-a desfășurat în zilele de 18-19 mai și a cuprins mai multe întâlniri cu responsabili ai autorităților județene și locale, după cum urmează:

  • Sâmbătă, 18 mai, orele 16,00-19,00, la Orașul de Floci, ilustrul istoric a fost întâmpinat de dl. Vasile Silvian Ciupercă, președintele CJI, dl Dinu Valere, primarul com. Giurgeni și dl Florin Vlad, directorul MJI. Oaspetele județului a vizitat Rezervația arheologică Orașul de Floci, apreciind drept o “revelație”  atât monumentele găsite la fața locului, cât și, în special, entuziasmul și implicarea autorităților județene în promovarea sitului. În urma discuțiilor, dl Fl. Marinescu a acceptat provocarea de a începe cercetarea arhivelor athonite cu scopul identificării și valorificării documentelor de la Orașul de Floci și Mănăstirea Flămânda.
  • Între orele 20-21, la Mănăstirea “Sfinții Voievozi” a avut loc întâlnirea cu protopopul Sloboziei, părintele Dumitru Drăghici,  delegatul Preasfințitului părinte Vincențiu, episcopul Sloboziei și Călărașilor, care a transmis binecuvântarea Preasfinției sale pentru activitatea științifică a dlui prof. Florin Marinescu, atât de importantă și pentru centrul nostru eparhial.
  • Duminică, 19 mai, ora 10,00, dl Marinescu Florin s-a întâlnit cu dl Alexandru Stoica, primarul mun. Slobozia, și dl Valentin Băcanu, viceprimarul mun. Slobozia. S-a convenit tipărirea în țară a volumului de documente de la Mănăstirea Dochiariu și lansarea acestuia în cadrul unui simpozion științific organizat de Zilele Sloboziei 2014, atunci când aniversăm 400 de ani de la prima atestare documentară a localității. De asemenea, dl. Alexandru Stoica a lansat prin dl. Marinescu Fl. o invitație egumenului Mănăstirii Dochiariu de a participa, la Slobozia, la lansarea volumului.

Întâlnirea cu dl Fl. Marinescu și-a atins toate obiectivele. S-au pus bazele unei colaborări, sperăm noi, de durată, care cu siguranță își va arăta roadele în viitorul apropiat. Toate acestea nu ar fi fost posibile fără implicarea sinceră a autorităților județene și locale amintite mai sus, cărora le mulțumim pe această cale.                                                         

 

Prof. Buzu Vitalie

categoria articolului 

Știri, 2013