Festivalul-concurs „Tradiţie culinară ialomiţeană LA CASA TUDORII“- 2012 - un remarcabil succes

Festivalul-concurs

„Tradiţie culinară ialomiţeană LA CASA TUDORII“- 2012

Un remarcabil succes!

 

Sâmbătă, 13 octombrie 2012 a avut loc la Baza de cercetare şi expunere muzeală „Oraşul de Floci“,  comuna Giurgeni, cea de a II-a  ediţie a Festivalului-concurs de tradiţie culinară ialomiţeană „La casa Tudorii“.

Evenimentul se înscrie în strategia Consiliului Judeţean Ialomiţa de a promova valorile perene ale tradiţiei ialomiţene în toate formele sale de manifestare, între care bucătăria tradiţională ialomiţeană se dovedeşte a fi o bucătărie unică şi specială.

Prin promovarea acestui festival s-a dorit revigorarea interesului public pentru tot ceea ce înseamnă tradiţie culinară ialomiţeană, descoperirea de reţete culinare specifice şi oameni de pe aceste meleaguri care să-şi pună în valoare talentul şi creativitatea.

 Organizat de Consiliul Judeţean Ialomiţa şi Muzeul Judeţean Ialomiţa în cadrul proiectului ”Ialomiţa – Dintotdeauna pentru totdeauna”, concursul s-a bucurat de un numeros public şi de participarea a aproximativ 90 echipaje formate din peste 250 de concurenţi, care au adus în standuri peste 250 de reţete culinare specifice Bărăganului.

Publicul a putut să admire varietatea produselor culinare, ingeniozitatea şi măiestria celor care le-au preparat şi le-au prezentat.

 Juriul format din  Urloiu Zenica, Cătălin Stănculescu, Honciu Mihai, Chelbea Cristina, Nicolescu Maria, Anton Elena şi Condruţ Ileana, a avut o misiune dificilă, dar plăcută, de a degusta şi a nota cele peste 250 de produse stabilind următoarea ierarhie:

- Secţiunea „Mâncăruri calde“:

o Locul I Copilău Nela din Giurgeni cu “Crap la cuptor”

o Locul IIEchipa “Fantasticii“ (Enache Săndel, Bicher Neculai, Dragu Ionel, Vărguţă Florin şi Enescu Denisa-Georgiana)din Feteşti cu “Prepeliţe de casă cu legume”;

o Locul IIIEchipa Nepoatele Tudorii (Costea Alexandra-Florina, Duţă Vasilica-Cristina, Hadaghe Maria-Marina), din Albeşti (Amara) cu “Sărmăluţe în foi de varză”

- Secţiunea „Preparate culinare reci (antreuri)“:

o Locul I Echipa “Rustic” ( David Elena, David Alexia Mihaela, Toader Filofteia) din Slobozia cu “Caş afumat (din lapte de vacă)”

o Locul II Colegiul Naţional “Mihai Viteazul” Slobozia (Alexa Georgeta şi Georgiana Buzu) cu “Ceapă umplută”

o Locul III - Nuncă Paula din Giurgeni cu “Salău umplut”

 - Secţiunea „Preparate de patiserie şi cofetărie“:

o Locul I Echipa Cookies Girls (Burlacu Adriana, Burlacu Maria Monica, Burciu Biancva, Zaharia Larisa, Bătrînac Sergiu) de la şcoala Gimnazială”Spiru Haret” Tăndărei;

o Locul II – Echipa Liceului Tehnologic de Industrie Alimentară Feteşti (Amariei Octavian, Petcu Stănuţa, Turliu Adriana, Goagă Georgeta) cu “Chec Aniversar”

o Locul IIIEchipa Liceului Tehnologic “Areta Teodorescu” Griviţa (Roşca Cristina, Chesaru Ortensia, Mureş Mariana, Marian Alexandra) cu “Prăjitura Cea-Mai” şi “Prăjitura Parlament”.

 - Secţiunea „Preparate conservate şi semiconservate“

o Locul I Palatul Copiilor Urziceni (Martiniuc Adela Florenţa, Stefan Georgiana Alexandra, Niţu Andra) cu “ Gogoşari umpluţi cu varză roşie în oţet”;

o Locul IIEchipa „Greierele şi Furnica“ (Petre Teodor, Negre Nicoleta, Chifor Crăciun Roxana Miruna, Perrein Dinu Nicolae-Jean, Sorici Sandu Daniel) din Mihail Kogălniceanu, cu “Dulceaţă de nuci verzi”

o Locul IIIChivu Ileana din Vlădeni

 -  Premiul “Geo Militaru” – pentru cel mai frumos stand amenajat – Grupul MUNTENCUTELE (Dumitru Ioana, Beţ Maria, Dumitru Doina, Agapie Neacşa, Dumitru Ioana)  - din Muntenii Buzău;

- Cel mai tânăr concurent – Trandafir Georgiana din Luciu

- Cel mai în vârstă participant - Cruţan Elena - 82 de ani din Ghimpaţi;

 

Premii Speciale

Echipa Botsea Armânească (Manuela Peanci, Theya Alexandru Peanci);

Echipa Roma ( Stănica Taba, Lefter Nicuşor, Mihaela Ion Daniela);

GrupulTranshumant “TARA BARSEI”de la Muzeul de Istorie Braşov (Stefănescu Radu, Tetu Moise, Scortea Andrei);

S.C. MIADMARHDP S.R.L.Tulcea (Miadmar);

Muzeul Agriculturii Slobozia;

Liceul Tehnologic “Mihai Eminescu” Slobozia;

Din categoria premii speciale  face parte şi premiul acordat de Primăria Slobozia pentru cel mai bun produs slobozean.

La final concurenţii care nu au beneficiat de premiile de mai sus au primit premii de participare.

Festivalul – concurs „La Casa Tudorii” a cuprins şi mai multe acţiuni conexe care să pună în valoare diversitatea tradiţiei ialomiţene în diferite domenii. Astfel, a fost oferit publicului un atractiv spectacol folcloric susţinut de Ansamblul Folcloric „Doina Bărăganului“, Grupul Folcloric „Izvoraşul“ din Ghimpaţi, Grupul „Colinda” din Jilavele, Grupul Folcloric din Griviţa, Grupul de mandoline din Giurgrni, Grupul dansuri populare Făcăeni, Grupul Vocal „Spicul” din Luciu, Grupul de dansuri rome din Feteşti, precum şi interpreţi de muzică populară ialomiţeni:  Nicolae Rotaru, Elena Gârbacea, Ioana Marin, Adrian Măceanu, Nicoleta Radinciuc şi tânărul interpret de muzică armână Theya Alexandru Peanci.

De asemenea, în cadrul manifestării au fost prezentate şi expoziţii tematice organizate de Muzeul Judeţean Ialomiţa (fotografii de la prima ediţie a festivalului), Muzeul Agriculturii din Slobozia (expoziţia „Bucătăria ialomiţeană tradiţională”), Biblioteca Judeţeană „Ştefan Bănulescu“ Ialomiţa (colecţia de cărţi gastronomice a bibliotecii), doamna prof. Aron Viorica Maura de la Grupul Şcolar „Areta Teodorescu“ din Griviţa ( fotografie veche) şi de domnul Florin Floreanu (expozitie de medalii cu chipul lui Mihai Viteazul).

Un moment de remarcat este participarea extraordinară a Muzeului Judeţean de Istorie Braşov condusă de dr. Radu Stefănescu, care împreună cu locuitorii din zona Bran au adus specificul tradiţional culinar al transhumanţei, fenomen frecvent în Câmpia Bărăganului şi în perimetrul adiacent Oraşului de Floci. Autenticitatea preparatelor culinare şi a costumelor prezentate au încântat publicul spectator. 

Ţinem să aducem un cuvânt de mulţumire tuturor celor care au sprijinit desfăşurarea Festivalului Concurs „La Casa Tudorii” – a II-a ediţie: Muzeului Agriculturii din Slobozia, Bibliotecii Judeţeane „Stefan

Bănulescu“ Ialomiţa, Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Ialomiţene, Inspectoratului Şcolar Judeţean Ialomiţa, Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Ialomiţa, Inspectoratului Judeţean de Poliţie Ialomiţa,  Serviciului Judeţean de Ambulanţă Ialomiţa.

 Privind retrospectiv rezultatele manifestării, putem concluziona fără putinţă de tăgadă că a fost un succes remarcabil, căruia trebuie să-i adăugăm noi valenţe la ediţiile viitoare. 

 

categoria articolului 

Știri