La Casa Tudorii - 2013, un remarcabil succes!
Festivalul-concurs
„Tradiție culinară ialomițeană LA CASA TUDORII“- 2013
Sâmbătă, 12 octombrie 2013 a avut loc la Baza de cercetare și expunere muzeală „Orașul de Floci“, comuna Giurgeni, cea de a III-a ediție a Festivalului-concurs de tradiție culinară ialomițeană „La Casa Tudorii“.
Peste 200 de concurenți, grupați în 44 de echipaje, au prezentat 228 de rețete culinare specifice acestei zone a Bărăganului, cu care au sperat să atragă atenția juriului și, bineînțeles, să ocupe locurile câștigătoare.
Consiliul Județean Ialomița, principalul organizator al acestui eveniment, și-a propus și a reușit să încurajeze și să promoveze originalitatea și specificul bucătăriei tradiționale ialomițene, dimensiunea festivalului amplificându-se cu fiecare nouă ediție, cea de anul acesta fiind o dovadă clară a interesului participanților, dar și al vizitatorilor, veniți și ei în număr mult mai mare decât în anii trecuți.
Concurenții au acordat mai multă atenție modului de prezentare, amenajarea standurilor fiind la înălțime, ele îmbunătățind aspectul estetic, punând mult mai bine în valoare preparatele.
Prin promovarea acestui festival s-a dorit revigorarea interesului public pentru valorificarea extraordinară a tradiției culinare ialomițene, descoperirea de rețete culinare specifice.
Deschiderea oficială a fost făcută de domnul Vasile Silvian Ciupercă, președintele Consiliului Județean Ialomița și de domnul Gigi Petre, prefectul județului Ialomița. Au mai participat consilieri județeni, reprezentanți ai adminstrației publice județene și locale, parlamentari de Ialomița, reprezentanți ai presei locale și naționale.
Consiliul Județean Ialomița și Muzeul Județean Ialomița (festivalul de tradiție culinară „La Casa Tudorii” fiind un pilon important în cadrul proiectului ”Ialomița – Dintotdeauna pentru totdeauna”), au avut ca parteneri Institutul Național al Patrimoniului, Muzeul de Istorie Brașov, primării din Ialomița, Biblioteca Județeană Ialomița, Centrul Creației Populare Ialomița, Centrul Cultural UNESCO „Ionel Perlea”, Inspectoratul Școlar Județean, Asociația Comunelor din România – Filiala Ialomița.
Publicul a putut să admire varietatea produselor culinare, ingeniozitatea și măiestria celor care le-au preparat și le-au prezentat.
Juriul, format din Urloiu Zenica, Dana Mihai, Hermina Marin, Elena Pacală, Mihaela Racovițeanu, Tuța Purica și Mirela Grigore, a avut o misiune dificilă, dar plăcută, de a degusta și a nota cele 228 de produse, stabilind următoarea ierarhie:
- Secțiunea „Mâncăruri calde“:
o Locul I – Caisim Cristina(Giurgeni) – „Știucă umplută “;
o Locul II – Asociația Culturală “Helis”– Florin Ciocea, Florentina Dalian, Dan Elias (Slobozia) – „Ied haiducesc”;
o Locul III – „Familia MOACA” – Dobre, Rada Marin și Ionica Moacă (Luciu) – „Pastramă de berbecuț“ .
- Secțiunea „Preparate culinare reci (antreuri)“:
o Locul I – Inspectoratul de Jandarmi Ialomița, Enescu Săndel (Slobozia) – „Drob de urzici “;
o Locul II – Anton Constantin (Munteni Buzău) – „Pastramă de gâscă “;
o Locul III – Bondoc Geanina (Slobozia) – „Plăcintă cu spanac “.
- Secțiunea „Preparate de patiserie și cofetărie“:
o Locul I – Pleșea Nicoleta, Grup folcloric “Izvorașul”(Ghimpați- Ciulnița) – „Găluște cu prune“;
o Locul II – Grupul “Muntencuțele”- Beț Maria, Dumitru Doina și Popa Aurica (Munteni Buzău) – „Plăcintă cu mere și dovleac“, “Plăcintă cu brânză”;
o Locul III – Ciupitu Florentina (Vlădeni) – „Biscuiți de casă”.
- Secțiunea „Preparate conservate și semiconservate“
o Locul I – “La Casa Roman” – Dumitru,Floarea și Sebastian Roman (Bucu) – „Murături asortate“;
o Locul II –Corlău Elena (Vlădeni) – „Conserve pentru iarnă“;
o Locul III – Tudor Maria (Gura Ialomiței) –“Compoturi și dulcețuri din roadele toamnei”.
Premii Speciale:
Premiul “Casa Tudorii”, pentru cel mai frumos stand - “Trandafirul Ţăndăreanca “(Țăndărei) - Giușcă Valentina, Albulescu Mariana, Bârsan Marioara, Albu Niculina, Bivolaru Valerica;
Premiul Special pentru comuna cu cei mai mulți concurenți – Gura Ialomiței;
Premiul de excelență pentru grupurile etnice: Botsea Armânească și Asociația pentru Dezvoltare și incluziune Socială.
Premii speciale oferite de firma “ZENA” din Ialomița prin doamna Zenica Urloiu:
-
Liceul Tehnologic “Areta Teodorescu” (Grivița) – pentru “Chiftele cu maioneză”;
-
Liceul Teoretic “Carol I” Fetești pentru design;
-
Doamnei Condruț Ana de la Biblioteca Județeană Ialomița pentru “Dulceața de ardei iute”;
-
Domnișoarei Chifor Crăciun Roxana Miruna (elevă a Liceului de Arte “Ionel Perlea” Slobozia), din Mihail Kogălniceanu, pentru dulcețuri;
-
Liceul Tehnologic “Mihai Eminescu “ Slobozia pentru gama de produse.
Juriul secțiunii “Sperietori de câmp”, format din Aurel Vasilache, Iulian Dogaru, Doina Roșca, Gheorghe Dobre și Ioan Valentin Cernău, a acordat premiile speciale ale secțiunii următorilor concurenți:
-
Biblioteca Județeană „Ștefan Bănulescu“ Ialomița cu „Didina Gospodina”;
-
Munteni Buzău cu “Frumușica și Deochiatul”;
-
Muzeul Agriculturii cu “Moșul, baba, copilul și pasărea de pradă”;
-
Liceul Tehnologic” Al.I.Cuza” Slobozia cu “Maricica”;
-
Mihail Cogălniceanu cu “Distrugătorul”.
Festivalul – concurs „La Casa Tudorii” a cuprins și alte activități, care au pus în valoare diversitatea tradiției ialomițene și în alte domenii. Astfel, a fost oferit publicului un atractiv spectacol folcloric, lista programului artistic fiind foarte lungă: Ansamblul Folcloric „Doina Bărăganului“și soliștii vocali Elena Gârbacea, Larisa Stan, Mălina Paraschiv, Adrian Măceanu, Nicoleta Radinciuc-Vlad, Ioana Marin, Grup vocal bărbătesc „Botsea Pindului”, interpret de muzică armână Theya Alexandru Peanci, Grup vocal din Munteni Buzău, solist vocal Anișoara Dumitru (Munteni Buzău), Grupul Folcloric „Izvorașul“ din Ghimpați, Grupul „Colinda” din Jilavele, Ansamblul de copii Gura Ialomiței și Luciu, Ansamblul folcloric „Muguri de pe Bărăgan” din Amara, Dansuri populare fete din Făcăeni, Dansuri populare Gheorghe Doja, Grupul de dansuri rome din Fetești, Dansuri populare Vlădeni, Ansamblul folcloric din Giurgeni.
Invitați de onoare au fost membrii formației vocal instrumentală de muzică veche „Anton Pann”.
De asemenea, în cadrul manifestării au fost prezentate și expozițiile tematice:
-
„Parfumul amintirilor…în culorile toamnei“ a doamnei prof. Aron Viorica Maura, de la Grupul Școlar „Areta Teodorescu“ din Grivița;
-
Colecția de medalii, insigne și cărți dedicate domnitorului Mihai Viteazul a domnului Gheorghe Ciutacu;
-
Standul de carte cu profil gastronomic al Bibliotecii Județene „Ștefan Bănulescu“ Ialomița;
-
Standul de carte ialomițeană al Asociației Culturale „HELIS”;
-
„Din bucătăria de odinioară” – obiecte casnice din patrimoniul Muzeului Agriculturii;
-
„Povestea țestului” – expoziție și demonstrații practice de preparare a pâinii la țest a Muzeului Agriculturii;
-
Fotografie: “Romii-perspective istorice și contemporane”, realizată de Asociația pentru Dezvoltare și Incluziune Socială (București);
-
Obiecte de cult și vestimentație tradițională armânești: echipa Botsea Armânească (Manuela Peanci);
-
Expoziții cu vânzare:
-
rustic handmade – Made in Ialomița county al domnișoarei Georgiana Buzu – Colegiul Național „Mihai Viteazul” Slobozia.
-
Bijuterii rustice din materiale naturale al doamnei Geanina Bondoc.
-
Qulling Art a Echipajului „Prietenii Tudorii” de la Școala Gimnazială „Spiru Haret”, Tăndărei.
-
Privind retrospectiv rezultatele manifestării, putem concluziona că ediția din anul acesta a fost un succes, un reper pentru dimensiunea și calitatea edițiilor viitoare.