Pelerinajul "FLACĂRA UNIRII"

Pelerinajul  “FLACĂRA UNIRII”
dedicat împlinirii a 420 de ani de la urcarea pe tronul Ţării Româneşti a
Voievodului MIHAI VITEAZUL

 

Organizat de Primăria comunei Aninoasa (judeţul Dâmboviţa), localitatea pe teritoriul căreia se află Sfânta Mănăstire Dealu, cea în care odihneşte capul luminatului domn Mihai Viteazul – în parteneriat cu Consiliul Judeţean Dâmboviţa şi Primăria Municipiului Târgovişte, Pelerinajul „Flacăra Unirii” îşi propune să fie un mod inedit de a reaşeza în conştiinţa colectivă valorile neamului românesc.

Flacăra va fi aprinsă pe ruinele Oraşului de Floci (com, Giurgeni, jud. Ialomiţa), luni, 16 septembrie 2013, la ora 15:00, în prezenţa preşedintelui Consiliului Judeţean Ialomiţa, domnul Silvian Ciupercă, a preşedintelui Consiliului Judeţean Dâmboviţa, domnul Adrian Ţuţuianu şi a altor personalităţi. Colaboratori preţioşi: prietenii de la Muzeul Judeţean Ialomiţa. Torţa cu Flacăra Unirii va porni, apoi, spre Călugăreni (judeţul Giurgiu). Pe locul importantei bătălii, lângă crucea ridicată în anul 1682 de către domnitorul Şerban Cantacuzino, va fi evocată figura legendară a lui Mihai Viteazul, de la ora 21:00.

A doua zi de pelerinaj începe în judeţul Vâlcea, la Drăgoeşti, în faţa bisericii în care–spun legendele locului şi unii istorici–a avut loc botezul lui Mihai Viteazul. La ora 11:00 va avea loc întâlnirea delegaţiei dâmboviţene cu personalităţile judeţului Vâlcea. Un scurt popas la biserica din Câmpu Mare (jud. Olt)  şi caravana pelerinajului ajunge la Craiova. Aici, în Piaţa Prefecturii, în faţa statuii lui Mihai Viteazul se va derula întâlnirea cu oficialităţile Craiovei şi ale judeţului Dolj, de la ora 14,oo. Urmează cea mai dificilă parte a traseului (şi asta pentru că totul se va desfăşura contra-cronometru!), drumul până la Alba Iulia. Aici, la ora 21,oo, la Poarta a III-a se va derula solemnitatea aducerii Flăcării Unirii, ce va fi întâmpinată de un actor care îl va întruchipa pe Mihai Viteazul, de reprezentanţi ai oficialităţilor locale şi judeţene şi de conducerea Muzeului Unirii.

Miercuri, 18 sepetembrie, ziua Pelerinajului începe la ora 10,oo, la mormântul lui Mihai Viteazul de la Turda. Întâlnirea cu oficialii municipiului şi cei ai judeţului Cluj va fi urmată de un micro-spectacol şi de înmânarea de distincţii şi de tipărituri celor prezenţi.
La ora 14:00, la Monumentul Eroilor de la Şelimbăr (judeţul Sibiu) va face popas caravana pelerinajului. Se va vorbi despre strălucita victorie repurtată aici de oastea lui Mihai Viteazul şi se va derula un scurt program artistic. În drumul spre Aninoasa, delegaţia dâmboviţeană se va opri pentru câteva clipe la Sfânta Mănăstire Cozia, la mormântul maicii Teofana (mama lui Mihai Viteazul), cea care îşi are mormântul lângă cel al domnitorului Mircea cel Bătrân.

La ora 21:00, Flacăra Unirii va ajunge la Mănăstirea Dealu (jud Dâmboviţa) şi de la această torţă la fi aprinsă o candelă pregătită de Arhiepiscopia Târgoviştei.

Programul delegaţiei dâmboviţene va cuprinde la fiecare locaţie următoarele:

  • Imnul manifestării, scris şi interpretat de Radu Mihalache
  • Un salut din partea domnului Constantin Maricescu, primarul comunei dâmboviţene Aninoasa
  • Un salut din partea Consiliului Judeţean Dâmboviţa
  • Câteva consideraţii din partea distinsului istoric, col (r) Alexandru Manafu
  • Câteva strofe patriotice scrise şi rostite de poetul Constantin Voicu
  • „Cea din urmă noapte a lui Mihai Viteazul”, de Dimitrie Bolintineanu, recitată de foarte tânărul actor Radu Iordache, de la Clubul Victorioşilor.
  • Rezonanţe istorice transmise de binecunoscutul cantautor Cristian Buică ( Reşiţa )
  • Refrene de haiducie cu trupa etno-pop „Nemuritorii”
  • Moderatorul întâlmirilor: poetul Victor Mihalache
  • La toate acestea se va adăuga contribuţia locală (momente artistice, de evocare istorică, lansări de carte, etc.)

Traseul însumează un număr de 1.514 kilometri, după cum urmează:

  • Târgovişte ( Aninoasa ) – Giurgeni – 257 kilometri
  • Giurgeni – Călugăreni – 194 kilometri
  • Călugăreni – Drăgoeşti – 212 kilometri
  • Drăgoeşti – Craiova – 95 kilometri
  • Craiova – Alba Iulia – 298 kilometri
  • Alba-Iulia – Turda – 68 kilometri
  • Turda – Şelimbăr – 153 kilometri
  • Şelimbăr – Târgovişte ( Aninoasa ) – 237 kilometri

       şi va fi străbătut cu două microbuze colantate corespunzător.
Vă invităm să ne fiţi alături!


Pentru relaţii suplimentare:
Victor Mihalache  tel. 0740-643071, mail: victormih2005@yahoo.com

 

categoria articolului 

Știri, 2013