Sesiunea internaţională "Cultură şi Civilizaţie la Dunărea de Jos – Orient şi Occident"

 

Sesiunea internaţională „Cultură şi Civilizaţie la Dunărea de Jos – Orient şi Occident”

 

În perioada 13 – 15 octombrie 2013, Muzeul Dunării de Jos din Călăraşi a organizat cea de-a XV-a ediţie a „Sesiunii internaţionale Cultură şi Civilizaţie la Dunărea de Jos – Orient şi Occident”.

În data de 14 octombrie 2013, a avut loc deschiderea oficială a sesiunii în Sala de şedinţe a Consiliului Judeţean Călăraşi. Apoi, lucrările sesiunii s-au desfăşurat pe patru secţiuni.

Delegaţia Consiliului Judeţean Ialomiţa a prezentat în plenul sesiunii comunicarea: „Istoria - resursă locală în „Strategia de dezvoltarea economico-socială a judeţului Ialomiţa, în perioada 2010 – 2020”, realizată de un colectiv format din Ilie Cioacă, Iulian-Grigorin Dogaru, Roxana-Hermina Marin şi Veronice Panţuru.

Pe secţiuni, Muzeul Judeţean Ialomiţa a susţinut comunicările: „Aşezarea Cernavodă I de la Săveni – La Movile. Stratigrafie şi cronologie (Florin Vlad, Radu Coman, Adrian Bălăşeşcu, Cătălina Cernea, Ioan Cernău), „Din tradiţiile culinare ale Bărăganului Ialomiţean” (Emilia Vlad), „O nouă locuinţă Boian descoperită la Hîrşova” (Dragomir Popovici, Cătălina Cernea, Ioan Cernău)

În aceeaşi zi, la sediul Muzeului Dunării de Jos, a avut loc vernisajul expoziţiei „Mexic –Mărturia unui război” – Imagini ale Revoluţiei mexicane, la care au participat E.S. Agustin Gutierrez Canet, Ambasador al Statelor Unite Mexicane în România şi Rudolfo Herrera Saldana, însărcinat cu afaceri culturale al Ambasadei Mexicului la Bucureşti.

Cu acest prilej delegaţia Consiliului Judeţean Ialomiţa a înmânat distinşilor oaspeţi materiale de promovare a judeţului Ialomiţa.

Cea de-a treia zi a sesiunii s-a desfăşurat în Bulgaria la două din importantele centre urbane din nord-estul Bulgariei - Razgrad şi Ruse. La Razgrad au fost vizitate Rezervaţia Arheologică Abritus şi Galeria de Artă, iar la Ruse, Muzeul Regional de Istorie şi cetatea romană Sixaginta Prista.

Schimbul de experienţă prilejuit de sesiunea internaţională a fost deosebit de util, printre dezbaterile purtate regăsindu-se şi metodele de bună practică în obţinerea de fonduri nerambursabile europene pentru reabilitarea patrimoniului cultural.

 

categoria articolului 

Știri, 2013