TRADIȚIE PENTRU … VIITOR! -Festivalul Concurs La Casa Tudorii

 

 

      Festivalul - concurs de tradiție culinară ialomițeană ” La Casa Tudorii”, ediția a VIII-a , s-a desfășurat în ziua de 14 octombrie 2018, la Baza de cercetare arheologică și expunere muzeală de la Orașul de Floci- Giurgeni, în organizarea Consiliul Judeţean Ialomiţa şi Muzeului Judeţean Ialomiţa, având ca parteneri celelalte instituţii judeţene de cultură aflate sub autoritatea Consiliului Judeţean Ialomiţa, autorităţi ale administraţiei publice locale, instituții publice deconcentrate şi reprezentanți ai mediului local de afaceri.

    Devenit o manifestare culturală reprezentativă pentru județul Ialomița, Festivalul - concurs ” La Casa Tudorii” din acest an a fost înscris în calendarul evenimentelor cu care și Ialomița celebrează Centenarul Marii Uniri!

       În aceste momente de rememorare afectivă a istoriei unirii românilor nu putem să uităm și să nu fim mândri că Întâiul Unificator de Țară a fost Mihai Viteazul, fiul strălucit al Ialomiței, născut pe aceste meleaguri, unde și-a trăit mai mult de jumătate din scurta lui viață! De altfel, evenimentul a fost un prilej de rememora că, în anul 2018, se împlinesc 460 de ani de la nașterea sa și 425 de ani de la urcarea pe tronul Țării Românești!

        În același timp, s-o omagiem pe mama sa, Tudora, numele ei fiind cel care ne-a inspirat în denumirea Festivalului-concurs  ” La Casa Tudorii”.      

Ziua ediției a VIII-a a festivalului a fost cu adevărat o zi de sărbătoare, la care au participat 44 echipaje, cu 159 de echipe, 288 de concurenți înscriși în concurs cu  383 de rețete, 9 meșteșugari, 3 producători agricoli și peste 5000 de vizitatori!

         Adăugate la statisticile edițiilor anterioare, asemenea date confirmă justețea proiectului și evenimentului cultural major propus de  Consiliul Judeţean Ialomiţa şi Muzeul Judeţean Ialomiţa,

          Într-o succintă evaluare a ediției cu numărul 8 a festivalului , domnul Victor MORARU, președintele Consiliului Județean Ialomița, remarca: ”Noi, organizatorii  acestei manifestări de anvergură, suntem mulțumiți că priceperea locuitorilor din Ialomița de a realiza preparate culinare diverse, ”ca la mama acasă”, fără a avea o pregătire de specialitate, ci doar ”școala vieții și a tradiției” și de a le expune publicului au asigurat deja o tradiție de netăgăduit Festivalului-concurs ”La Casa Tudorii”. Remarc  participarea numeroasă, entuziastă și cu real talent gastronomic a echipajelor elevilor și tinerilor, cărora, de anul trecut, le-am creat o secțiune specială în concurs, spre a le răsplăti creativitatea din domeniu! Ei sunt dovadă că tradiția culinară și artistică se transmite din generație în generație, semn de dăinuire în veacul veacurilor! Toți concurenții au dovedit cu prisosință, prin muncă, efort și potențial creator deosebit, talent, pricepere, ingeniozitate și măiestrie în prepararea și etalarea produselor, că  tradiţia culinară ialomiţeană există, este reală, în ciuda reținerilor nejustificate ale unora dintre noi, iar  bucătăria ialomiţeană are caractere de unicitate şi specificitate, cu o varietate apreciabilă a produselor culinare! (…) Festivalul confirmă pe deplin preocuparea Consiliului Județean Ialomița de a pune în valoare situl arheologic Orașul de Floci, sit de importanță națională și cu caracter de unicitate în Europa, obiectiv relevant de istorie şi civilizaţie ialomiţeană, reprezentativ pentru județul Ialomița și Câmpia Bărăganului. După o documentare laborioasă și o fundamentare riguroasă, a fost scrisă o cerere de finanțare europeană nerambursabilă pentru proiectul ”Reabilitarea și punerea în valoare a Monumentului istoric Orașul de Floci, comuna Giurgeni, județul Ialomița” , cu o valoare de peste  12.000.000 lei, care a fost admisă și urmează să derulăm activitățile administrative pentru încheierea contractului de finanțare. Va fi o investiție deosebită, care va schimba radical imaginea sitului arheologic și îl va înscrie în rutele culturale regionale, naționale și europene. Vă adresăm și dumneavoastră, vizitatorii noștri dragi, mulțumiri că ne sunteți alături și că reușim să facem, împreună, tradiție din Festivalul-concurs ”La Casa Tudorii” Întrucât astăzi trăim bucuria unei mari sărbători din calendarul ortodox. Ziua de pomenire  a Sfintei Cuvioase Parascheva, vă rog să-mi îngăduiți să adresez urări de bine tuturor celor care îi poartă numele, să aibă sănătate deplină și o viață în liniște și prosperitate!”

            Un juriu competent, profesionist și obiectiv a stabilit următoarea ierarhie a câștigătorilor:

            ►SECȚIUNEA ADULȚI:

                        ● Mâncăruri calde:

- Locul 1: „Stolnicii Tudorii” (Direcția de Asistență Socială Slobozia/ Primăria Slobozia)- Ciorbă de dovleac cu lapte;

- Locul 2: Primăria Giurgeni: David Eugen, Istrate Alina, Caisim Victor – Ciorbă pescărească;

- Locul 3: „Veteranele” din Gura Ialomiței – Pui fraged cu caise;

                        ● Preparate culinare reci:

 - Locul 1: Casa de Cultură „Jan Căciulă”, Amara – Andrei Viorica, Saramură de ceapă;

 - Locul 2:„Împreună Inovăm” , Traian–Dinu Florentina, Omletă cu mălai;

- Locul 3: Boștină Alexandru Claudiu, Slobozia- Piftie de porc;

                        ● Preparate patiserie, cofetărie:

- Locul 1: Comuna Bucu- Vlad Florica, Colțunași cu brânză ;

- Locul 2:Centrul de recuperare, Movila - Bunghez Lucica și Bordusel Steluța, Plăcintă cu brânză însiropată ;

- Locul 3: Stelnica – Șerban Ionelia, Pesmeți cu brânză de oaie;

                        ● Preparate conservate și semiconservate:

- Locul 1: Asociația Persoanelor cu Handicap Neuromotor Slobozia- Oțet Balsamic din trandafiri;

- Locul 2: Căminul Cultural „Mihai Viteazul”, Giurgeni – David Eugen și David Steluța,  Dulceață de dovlecei;

- Locul 3: Toloș Bianca, Slobozia – Dulceață de piersici ;

 

            ►SECȚIUNEA ELEVI:

                        ● Mâncăruri calde:

 - Locul 1: Liceul „Paul Georgescu” , Tăndărei – Naparis, Tocăniță cu ou fiert;

  - Locul 2: Școala Gimnazială „Barbu Catargiu”, Maia- Niculae Ileana, Tochitură cu carne de porc;

 - Locul 3:Școala Profesională „Areta Teodorescu”, Grivița – Doru Geanina, Dincă Adriana, Mâncare de napi ;

                        ● Preparate culinare reci:

- Locul 1: Liceul Tehnologic de Industrie Alimentară , Fetești- Chifteluțe de pește ;

- Locul 2: Școala Profesională Bordușani – Obaciu Alexandru Ionuț, prof. Cogean Mihaela, Șnițel de varză cu mujdei de usturoi ;

- Locul 3: Liceul Tehnologic „Înălțarea Domnului”, Slobozia, Baltă Gabriel – Chifteluțe cu legume;

                        ● Preparate patiserie, cofetărie:

- Locul 1: „Albeștenii,”, Albești - Sărățele;

- Locul 2:Liceul Tehnologic Urziceni –Ghiță Alexandru, Păun Ana-Maria, Mihalcea Alina, Oancea Dragoș, Biscuiti de casă ;

- Locul 3: Micii Patiseri, Fierbinți-Târg – Ștefan Cristina, Dumitru

Lidia, Prăjitură de casă cu nucă;

                        ● Preparate conservate și semiconservate:

 - Locul 1: Liceul Tehnologic „Mihai Eminescu”, Slobozia, Rențea Alina, Dulceață de pepene galben ;

- Locul 2: Școala Gimnazială Sălcioara-prof. Baboi Marian, prof. Baboi Adriana, prof. Ilie Maria, prof. Mihalcea Maria, Vlad Gina, Rotaru Costi, Dumitrache Mihaela, Dulceață de măceșe ;

- Locul 3: Liceul Tehnologic Țăndărei- Dulceață de ardei iute.

            Asociația GAL Danubius, prin domnișoara președinte Raluca Dumitrescu, a acordat trei premii speciale, iar SC Zena Impex SRL Slobozia, prin doamna director Zenica Urloiu, alte cinci premii speciale.

            Dorind diversificarea manifestărilor Festivalului ”La Casa Tudorii”, organizatorii  au  propus ca la ediția din acest an să participe și producători agricoli și meșteșugari, De aceea, salutăm prezența în standuri a acestora! Poate nu este mult și pe cât ne-am fi dorit noi, dar este un început care ne speranțe că putem promova și tradițiile meșteșugărești locale și specificul producătorilor agricoli din zonă.

            În același timp, avem satisfacția că s-a revigorat interesul unui public din ce în ce mai numeros cu fiecare ediție desfășurată pentru tradiția culinară ialomițeană, care a redescoperit rețete culinare tradiționale valoroase şi concurenți cu real talent gastronomic!

            Un gând de apreciere și de mulțumire și pentru cel 23 de formații artistice și soliști de folclor,  care au adus din nou pe scena festivalului, ceea ce avem mai valoros în tezaurul folcloric și zestrea spirituală ialomițeană, cu o importantă zonă de interferență multiculturală, prin prezența reprezentanților comunităților de romi, lipoveni, armâni din județ.

             Punem în evidență, încă odată, că statistica indicatori cantitativi, calitativi și de impact ai  Festivalului - concurs de tradiţie culinară ialomiţeană „LA CASA TUDORII” din cele opt ediții desfășurate, arată succesul constant al manifestării și reconfirmă că  evenimentul a venit în întâmpinarea interesului şi aşteptării cetăţenilor din zonă, din judeţ sau aflaţi în tranzit și capătă, prin sine, tradiţie şi unicitate, relevanţă în plan cultural, de agrement şi turistic.

categoria articolului 

Știri