VETERANII – EROII FĂRĂ VÂRSTĂ
Reîntâlnirea cu veteranii județului Ialomița poate fi considerată ca o adevărată pagină de epopee, fiecare în parte și toți laolaltă fiind repere istorice de netăgăduit şi valenţe semnificative, pilduitoare pentru prezent și viitor.
Anul sărbătoririi Centenarului Marii Uniri a fost, mai mult ca niciodată, un extraordinar prilej de pioasă recunoștință, omagiu și profund respect pentru veteranii de război, oameni care au dobândit această calitate prin luptă, curaj şi eroism duse până la limita jertfei,pentru înfăptuirea idealurilor sacre ale poporului român.
Județul Ialomița și-a propus în programul manifestărilor dedicate Centenarului Marii Uniri mai multe acțiuni care să evidențieze participarea și contribuția locuitorilor acestor meleaguri la evenimentele istorice care au fundamentat tezaurul gloriei străbune, să le readucă în memoria colectivă și afectivă spre a fi cunoscute și recunoscute cu întreaga lor încărcătură de eroism, demnitate și putere de sacrificiu, să contribuie la venerarea și celebrarea trecutului glorios ca pildă stimulatoare pentru generațiile viitoare!
În acest context s-a înscris proiectul Centrului Cultural UNESCO ”Ionel Perlea” Ialomița de a realiza și edita volumul ”Istoria trăită. Veterani ialomițeni la Centenar”, precum și proiectul ”Pe front cu Costică Acsinte. Colecția fotografică din timpul Primului Război Mondial”, realizat de Muzeul Județean Ialomița și finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale, prin Programul CENTENARUL MARII UNIRI.
Nu în ultimul rând, Consiliul Județean Ialomița a adoptat hotărârea nr. 137/28.11.2018, prin care s-au acordat, din bugetul județului Ialomița, premii cu ocazia sărbătoririi Centenarului Marii Uniri veteranilor de război cu domiciliul pe raza judeţului, în cuantum de 1.000 de lei/net/persoană.
Îndeplinind responsabilitatea aplicării acestei hotărâri, domnul VICTOR MORARU, președintele Consiliului Județean Ialomița a fost, în zilele de 12 și 14 decembrie 2018, la domiciliul veteranilor de război din zona Fetești – Țăndărei, pentru a le înmâna premiul hotărât de plenul deliberativ, o distincție de onoare și câte un exemplar din lucrarea ”Istoria trăită. Veterani ialomițeni la Centenar”, unde s-au regăsit cu emoție și veteranii vizitați.
Pentru că merită cu prisosință recunoștința noastră, publicăm lista veteranilor omagiați din zona Fetești - Țăndărei: Turturică Gheorghe ( 97 ani), Popescu Victor ( 97 ani), Vasilescu Virgiliu (99 ani), Nicolae Mihai ( 95 ani), Dăneasa Constantin ( 93 ani), Parnavel Andrei ( 106 ani), toți din Fetești, Miricioiu Gheorghe ( 96 ani) și Dragomir Aristide ( 98 ani), din comuna Mihail Kogălniceanu, Buterez Nicolae ( 96 ani), din satul Luciu, comuna Gura Ialomiței, Olteanu Gheorghe ( 96 ani), din satul Progresu, comuna Făcăeni, Constantin Nicolae (97 ani), Haraba Teodor ( 95 ani) și Tudor Anton ( 96 ani), din comuna Bordușani.
Domnul VICTOR MORARU, președintele Consiliului Județean Ialomița, a fost însoțit de reprezentanții autorităților administrație publice locale: Gafițoi Sorin, primar și Laurențiu Șonchereche, viceprimar, la Fetești, Dinu Alexandru, primar al comunei Mihail Kogălniceanu, Lambru Cristinel Constantin, primar al comunei Gura Ialomiței, Nuți Roșu, primar și Florea Vasile, viceprimar, comuna Făcăeni și Marin Vasile-Bobocel, primar al comunei Bordușani.
Întâlnirile cu veteranii de război au avut o încărcătură emoțională aparte, greu de cuprins în cuvinte!
I-a bucurat strângerea de mână, au apreciat gestul și grija autorităților care nu i-au uitat, depănarea amintirilor de pe front, firească și neconvențională, făcută de cele mai multe ori cu de-amănuntul, cu tâlc și cu o memorie de invidiat i-a despovărat de anii grei de suferințe, cu prăpăd de jur-împrejur și miros de pulbere, de sânge şi de moarte, cu dureri sfâşietoare și iadul pe care nu poţi să-l uiţi dacă n-ai trecut prin el!
Te impresionează luciditatea vorbelor, privirile cu lacrimi împietrite, o vitalitate pe care la vârsta senectuții e greu să ți-o imaginezi, seninătatea cu care își acceptă destinul, deși în spatele lui se ascund drame și sacrificii enorme, lecţii de supravieţuire și curaj ostășesc care trece dincolo de limitele înțelegerii noastre, credința nestrămutată că, dacă ei au supraviețuit războiului, aceasta s-a întâmplat pentru că Dumnezeu i-a avut în pază și i-a iubit!
S-ar putea ca din mărturiile lor să se scrie pagini de istorie răvășitoare și nemuritoare! Iată câteva gânduri rostite de bravii noștri veterani.
Tudor Anton (Bordușani): ”Carne de tun .Rar scăpai: Mergeai de-a bușilea ca broasca. Trăiești, mori, trebuie să-ți aperi țara!”
Olteanu Gheorghe (Progresu): ”E greu să pleci de lângă doi camarazi, și, în câteva clipe, după ce te reîntorci, să-i găsești sfârtecați de proiectile!”
Nicolae Mihai (Fetești): ”Când pleci pe front te gândești că n-ai să-i mai vezi pe cei de acasă! Ăsta e războiul! Mulți rămân pe câmpul de luptă... îngropați...neîngropați... Iar cei de acasă îi așteaptă cu speranță!...”
Parnavel Andrei (Fetești): ”Am amintiri multe, dar nu mai vreau să-mi amintesc! Mă bucur că m-ați vizitat! Și pe domnul primar! Și pe domnul președinte! Dacă sunteți în funcțiile astea, înseamnă că sunteți deștepți!”
Turturică Gheorghe (Fetești): ”Am luptat și împotriva rușilor și apoi cu rușii până la unguri. Ce-a fost la Cotul Donului!...A scăpat cine a avut noroc!”
Tănase Nicolae ( Gura Ialomiței):”Mie războiul mi-a dat piciorul ăsta mai scurt!Au vrut să mi-l taie, dar eu n-am vrut! Norocul meu a fost că americanii mi-au dat penicilină și-am scăpat de infecție!”
Miriciou Gheorghe ( Mihail Kogălniceanu): ”Nu e bun războiul! Să ne ferească Dumnezeu de el! Mor oameni, mulți nevinovați și nu știi de ce, pentru ce, pentru cine!”
Buterez Nicolae (Luciu): ”Am luptat în URSS, Ungaria și Cehoslovacia...Am trecut printr-o apă roșie de sânge!... E greu să uiți!... Acum mai am o singură dorință la domnul primar. Nu vă cer mult! De zece ani sunt orb! Pentru mine nu mai este zi și noapte! Este numai noapte! Veșnică! Dacă puteți, să-mi trimeteți și mie la două-trei zile pe cineva cu care să mai schimb o vorbă! Să-mi spună și mie cum e timpul... cum e pe afară!... ”
Gânduri răvășitoare! Poate că uneori vor să le uite, dar amintirile trăiesc vii într-o memorie captivă în alt timp! Provocarea la amintiri îi transformă pe veterani la o”rafală” de povestiri incredibile, spre de a reda istoriei și generațiilor viitoare faptele care nu au încăput în cărțile de istorie, cu sinceritate, cu demnitate și respect, cu un fior patriotic dincolo de orice conveniențe!
La vârste venerabile, veteranii rămân eroii fără vârstă din prima linie de front a vieții, modele umane și pilde istorice vii!
Pentru tot ceea ce ați făcut, respect, onoare și Dumnezeu să vă aibă în grijă, eroii noștri veterani!